MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Blogmarathon maart 2019 - Vandaag blog ik over Meditatie. Heb jij er al ervaring mee?

07:18 uur @ 08-03-2019 - directe link

Meditatie, wat is dat eigenlijk? Ik kon er mij nooit zo goed iets bij voorstellen. Tot een paar jaar geleden een vriendin er over vertelde dat ze dat weleens deed en er veel baat bij had (en nog steeds heeft).

Toen ik de opleiding als burn-out-coach ging volgen, kwam ik er zelf ook meer mee in aanraking. Mijn studie nam mij een stukje mee over meditatie en zo ben ik het zelf ook gaan doen. Ik heb via een mediatie app verschillende meditaties die ik kan volgen en daarnaast volg ik één keer in de twee weken een meditatie-uurtje bij ”Samen, Praktijk voor persoonlijke Groei”. Deze bijeenkomst wordt geleid door Wendy Schipper.

Wendy kende ik al persoonlijk voordat ik bij haar ging mediteren. We hebben jaren samen op schoolplein gestaan van onze kinderen en 1,5 jaar geleden kwamen we erachter dat we wel een bijzondere klik voelden en zo zijn we vriendinnen geworden. Dus voor mij extra speciaal om door haar kennis te kunnen maken met wat meditatie is. Ik voelde mij meteen op mijn gemak en kon daardoor op een heel natuurlijke ontspannen manier kennismaken met wat meditatie voor mij kan betekenen. Wendy is echt een vrouw die gemaakt is om mensen een vertrouwd en veilig gevoel te geven. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat zij mensen die haar niet kennen op hun gemak kan laten voelen bij haar in de meditatiebijeenkomst.

Meditatie is voor mij echt een deel van mijn leven geworden. Als het even lukt probeer ik wel zeker om de dag even tijd voor mezelf te nemen en te mediteren. Meditatie brengt voor mij verbondenheid tussen mijn lichaam en mijn geest. Het helpt mij mijn reuma te accepteren en daarnaast mijn grenzen beter te voelen en aan te geven. Het zorgt ook voor rust in mijn hoofd; ik denk namelijk heel veel. Door meditatie kan ik, voordat ik ga slapen of voordat ik een belangrijk gesprek moet voeren, rust en ontspanning vinden in mijn hoofd. Ook kan ik door mediteren echt tijd nemen om te ontdekken wat iets met mij doet,  hoe ik het voel en in welk hokje ik dat wil stoppen. Meditatie is er ook in verschillende vormen en je kan het ook op verschillende manieren doen. Mijn doel is zeker om mij de komende jaren daarin verder te verdiepen zodat ik er voor mijzelf nog meer uit kan halen.

Toen ik besloot om je kennis te laten maken met onder andere meditatie, moest ik meteen aan Wendy denken. Wendy Schipper is een enthousiaste, vrolijke en spontane vrouw die echt van mensen, de natuur en stilte kan genieten. Ze is meditatiecoach en vertelt hieronder meer over haarzelf en meditatie.

Wendy vertelt...

“Mijn passie is (bijna) alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Na mijn opleiding tot spiritueelbegeleider wilde ik niet verder leren tot spiritueeltherapeut. Toen ik merkte dat ik het leren en oefenen miste, ging ik kijken wat ik dan wel wilde en toen kwam dit op mijn pad. Het sprak mij direct aan, omdat ik zelf zulke mooie en positieve ervaringen had gehad met diverse meditaties.

Er zijn “simpele” meditaties, ook wel ontspanningsoefeningen genoemd en meditaties met meer diepgang en uitdaging. Dit kun je zelf net zo ver doorvoeren als voor jou prettig voelt. Het hangt er helemaal van af wat voor jou fijn voelt, hoeveel tijd je bereid bent erin te steken en wat je ermee wil bereiken. Je kunt zo vaak mediteren als je zelf wilt. En je kunt overal mediteren waar je maar wilt. Als je wat geoefender bent, zal je merken dat je de geluiden uit de omgeving buitensluit.

Iedereen kan mediteren. Alleen zal je er wel tijd en energie in moeten steken. Zoals met alles, geldt ook hier: oefening baart kunst. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je door te mediteren heel positieve effecten kan bereiken. Je kan door te mediteren bijvoorbeeld een depressie voorkomen, je vindt een betere emotionele balans, je ontwikkelt je compassie, je focus en concentratie worden beter, je bloeddruk gaat omlaag, je voelt je minder eenzaam, je slaapt beter en je wordt gelukkiger.

Ik zou het iedereen aanraden. Ik zie in mijn praktijk het effect van meditatie ook echt ontstaan en krijg het ook veel terug van mensen die bij mij op het meditatie-uurtje komen. Het is elke keer heel verschillend en dat maakt het ook wel heel mooi. Ieder mens bereikt met mediteren iets anders en daarom is mediteren iets goeds voor iedereen. Je haalt er altijd iets moois uit voor jezelf.”

Wat betekent mediteren voor jou?

“Een rustmomentje in mijn leven. Het zorgt ervoor dat ik diep ontspan, zowel lichamelijk als geestelijk. En ik zie het als reflectiemoment. Stilstaan bij wat is gebeurd en waar mij dat heeft geraakt. Het heel duidelijk voelen van je lichaam en wat dat nodig heeft. Ook gebruik ik het als voorbereiding voor de sessies die ik geef in mijn praktijk.”

Het volgende advies wil Wendy jou meegeven als je wil beginnen met mediteren

“Leg de lat niet meteen te hoog. Beginnen met een minuut per keer is al meer dan niets. Zorg ervoor dat je lekker zit of ligt. Doe vooral wat voor jou prettig voelt. Zoek een rustige plek op. Waar je zo min mogelijk gestoord kan worden en neem je tijd. Bouw het in je eigen tempo op en voel wat het met jou doet.”

Wat Wendy jullie daarnaast nog wil meegeven is...

“Probeer het eens. Je zal echt merken hoeveel positieve dingen het je gaat brengen. Mocht je naar aanleiding van dit blog het mediteren een keer willen proberen, dan betaal je de eerste keer dat je komt EUR 5,- i.p.v. EUR 7,50. Deze korting is geldig tot en met 30 juni 2019.“

Ben je nieuwsgierig geworden naar mediteren bij Wendy, de eigenares van “Samen, Praktijk voor persoonlijke Groei”? Neem dan een kijkje op haar Facebookpagina.

Veel liefs Debbie Pouwels