Meditaties

Mediteren kun je op heel veel manieren doen. Veel mensen die er altijd een beetje lacherig over doen, mediteren onbewust ook wel eens in hun leven. Denk maar aan een moment in stilte terwijl je even vooruit staart. Dat is ook al een vorm van mediteren. Zo zijn er vele vormen van mediteren onbewust en bewust.

Waarom vind ik mediteren zo fijn en belangrijk om toe te passen in mijn leven en te gebruiken en door te geven in mijn praktijk?

Zelf had ik jaren geleden weinig met mediteren. Ik had geen idee wat het precies was en had er heel eerlijk gezegd wel een beetje vooroordelen over. Die had ik overgenomen uit mijn kindertijd van mijn omgeving die dat dat ook weer riep uit onwetendheid. Pas sinds een jaar of acht heb ik er meer interesse in gekregen en de laatste jaren ben ik mij er pas echt in gaan verdiepen en in gaan groeien.

Vroeger stond ik alleen maar aan en op standje overlevingsstand. Met het gevolg dat ik uiteindelijk de totale verbinding met mijzelf was verloren. Mijn bagage, trauma’s uit mijn verleden, zorgde dat ik ziek werd en uiteindelijk kwam ik op de harde manier tot stilstand te staan. Dat is echt het keerpunt in mijn leven geweest.

Mediteren heeft veel bijgedragen aan mijn herstel. Ik moest weer leren en durven te verbinden met mijzelf en mediteren heeft erg geholpen om mijn verbinding weer te kunnen leggen. Tijdens de reis die ik heb gemaakt terug naar mijn innerlijke zelf, heb ik kennis gemaakt met vele soorten manieren van mediteren. 1-op-1 live begeleid of door te luisteren naar een app, via Yin Yoga en via meditatie-uurtjes in een kleine groepje vrouwen of met een groepje vriendinnen. Ook tijdens mijn therapie werd meditatie toegepast. Het was een zware innerlijke reis, maar ik had die reis niet willen missen, dat heeft mij veel gebracht.

Toen ik hersteld was, wist ik ook meteen dat ik dit met anderen wil kunnen delen. Ik wil anderen diezelfde fijne ervaring van mediteren leren of laten beleven. Dus ben ik mezelf gaan ontwikkelen op dat gebied. Ik pas mediteren op verschillende manieren toe in mijn praktijk. Zowel bij holistische EMDR-therapie en ook bij vele andere behandelingen, evenementen en workshops.

Wat brengt het jou om een meditatiesessie bij mij te boeken?

Wat het je precies gaat brengen, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar dat het je iets gaat brengen, dát weet ik zeker. Ik werk altijd met een thema. Of je nou meedoet aan een groepsmeditatie of 1-op-1, ik werk altijd met een thema die jou raakt op een diepere laag en ik weet ook dat voor iedereen die laag anders is en goed is zoals hij land.

Iedereen heeft zijn eigen tempo en dat mag er helemaal zijn. Sommige thema’s doen misschien meer met je of op een andere vlak dan je verwacht had. Weet ook dat dat helemaal goed is. Voel ook altijd of het jouw thema is voordat je boekt. Het zet je altijd aan het denken, dus je bent hoe dan ook altijd welkom.

Het is altijd goed om dit moment voor jezelf te nemen en heel bewust even stil te gaan staan bij wat er bij jou van binnen speelt. Wat jij voelt, wat jij nodig hebt of juist niet. Mediteren geeft inzicht in jezelf, inzicht in je verleden, heden en toekomst. Alle antwoorden zitten al in onszelf. Mediteren kan je helpen om dichter bij de antwoorden te komen die vaak diep in je verstopt zitten.

Iedereen kan mediteren, dus je hoeft helemaal geen ervaring te hebben om bij mij te komen mediteren. Soms is het wel fijn om eerst eens 1-op-1 ervaring op te doen. Zodat ik ook wat meer specifiek kan ingaan op waar jij tegenaan loopt en wat jij daarvoor nodig hebt. In een groep moet ik meer mijn aandacht verdelen dus dan kan ik minder tijd nemen voor specifieke aandacht.

Wat is het verschil tussen een 1-op-1 sessie en een groepssessie?

Beide zijn heel fijn. Kies wat voor jou het beste voelt op dit moment.

Bij een 1-op-1-sessie stem ik de meditatie persoonlijk op jou af. Bij een groepsmeditatie kies ik een thema die op dat moment mooi lijkt. Wil je met een eigen groepje komen, bijvoorbeeld met vriendinnen? Dan kan je wel een thema wat bij jullie allemaal speelt inbrengen en dan stem ik de meditatie op jullie als groep af.

Tijdens een groepsmeditatie bespreken we met elkaar vooraf wat jouw intentie is van deze meditatie of vraag ik wat jou hier heeft gebracht. Na afloop bespreken we met elkaar wat het een ieder aan inzichten en gevoelens heeft gebracht (wat je wil delen of niet is altijd aan jou). Het mooie is wel dat als je het deelt en beleeft in een groep, het extra verdieping geeft, omdat je het met meerderen beleefd en ervaren hebt.

Bij een 1-op-1-sessie bespreek je het met mij na, daar is echter extra tijd om wat dieper op jouw belevenis en gevoel in te gaan met mij. Dus dat is veel persoonlijker.

In een groep blijf ik wat oppervlakkiger, omdat ik ieder evenveel aandacht moet kunnen geven. Wel is er een mogelijkheid om er later met mij wat dieper op in te gaan na de sessie of op afspraak. Wanneer je samen in een groep mediteert, is vaak de ervaring dat je elkaar meeneemt naar een andere laag of ook wel level genoemd. De meditatie versterk je namelijk samen door de energie die je met elkaar uitzet in de ruimte en omdat je op een onderbewust niveau terechtkomt. Dit is niet met een pen te beschrijven of makkelijk uit te leggen, maar een ervaring die jezelf mag gaan ontdekken. Dit wordt vaak als heel fijn ervaren.

Bij een 1-op-1-sessie ga je op een andere manier de diepte in. Ik ga jou er op een zachte, fijne en warme manier doorheen begeleiden. Ik maak dan gebruik van mijn holistische benadering, waarbij ik gebruik maak van verschillende ‘rituelen’. Alles is vooraf met je gedeeld en besproken, zodat jij goed aan kan geven wat je wel en niet prettig vindt.

In de groep maak ik er ook gebruik van, maar ga ik minder in op diepere lagen, omdat daar minder tijd en aandacht voor is tijdens een groepsmeditatie. Komt er iets los wat meer nodig heeft voordat je met een goed gevoel naar huis kan, dan zal ik je vragen om nog even na de sessie te blijven zodat we het 1-op-1 goed samen kunnen afronden.

Denk jij nu: “Dat lijkt mij wel wat!”, neem dan gerust contact met mij op om een 1-op-1-mediatiesessie in te plannen of geef je op voor een groepsmeditatie.

Ik kijk er naar uit om je te mogen ontmoeten.

Datums voor de groepssessies

Heb je vragen?

Mocht je naar aanleiding van deze website en/of berichten op social media vragen hebben over MaarOokIk en haar behandelingen? Neem dan contact op per telefoon, e-mail of WhatsApp.