Holistische EMDR voor kinderen t/m 11 jaar

Jonge kinderen (vanaf babyleeftijd) kunnen baat hebben bij holistische EMDR en/of andere verschillende vormen van therapie die ik aanbied. In mijn praktijk richt ik mij op kinderen vanaf 8 jaar. Voor kinderen jonger dan 8 jaar maak ik soms een uitzondering in overleg met de ouders. De therapie duurt minder lang dan bij volwassenen. Dit is omdat in veel gevallen patronen of overtuigingen nog niet lang opgeslagen liggen in het lichaam, hoofd of hart. Een behandeling duurt gemiddeld een half uur tot een uur, dat hangt af van welke therapievorm ik toepas. Hou ermee rekening dat kinderen vaak een paar sessies nodig hebben voordat ze zich op hun gemak voelen. Ik begin pas aan een EMDR-sessie als ik zie dat het kind zich veilig en fijn voelt bij mij. Ook moet het kind ook echt zelf willen werken aan bijvoorbeeld een trauma. In sommige gevallen zijn kinderen er nog niet aan toe. Ook kinderen hebben een eigen tempo van verwerken net als volwassenen. Als we dat dan toch doorzetten, werkt dat vaak averechts. Mocht dat aan de hand zijn dan zal ik de therapie niet starten. Bij twijfel kunnen we altijd even kennismaken om te kijken wat er ontstaat en mogelijk is. Soms is het niet mogelijk om direct met het trauma van het kind aan de slag te gaan, maar kan ik jullie als ouders wel begeleiden om toch vooruitgang te boeken. Dit is bij ieder gezin en in elke situatie verschillend. Samen met jullie bespreek ik de mogelijke opties voor jullie kind.

Hoe gaat het in zijn werk?

We bellen eerst om even kennis te maken. Dit gesprek vindt meestal alleen plaats met de ouders. Daarin hoor ik graag wat de hulpvraag is en dan kan ik vaak al wel een eerste inschatting maken of ik wat voor jouw kind kan beteken. Als dat goed voelt, plannen we een uitgebreide intake in afhankelijk van de leeftijd van het kind is hij of zij erbij. Het is belangrijk dat je als ouder vrij kan praten. Als dat goed voelt, plannen we de eerste afspraak. De eerste afspraak is meestal echt alleen wennen en kennismaken, jouw kind moet zich bij mij veilig en op haar/zijn gemak voelen. Meestal doe ik dan wat creatiefs om het ijs een beetje te breken. Soms vindt het kind het fijn om haar/zijn favoriete speelgoed/knuffel mee te nemen. Dat is natuurlijk helemaal goed. Daar voelen ze zich vaak veilig bij en het is meteen prima gesprekstof.

Soms is het helpend als de ouders erbij blijven dan krijg je ook opdrachten mee voor thuis of laat ik je mee doen met de EMDR-sessie, omdat jouw kind het prettig vindt of omdat je samen wat mag opruimen of omdat je het straks als huiswerk mee krijgt en dan weet je meteen hoe het huiswerk uitgevoerd moet worden. Een andere reden kan zijn dat jouw kind de veiligheid van de ouders nodig heeft. Soms maakt het voor mij ook lastiger om contact te krijgen met het kind als de ouder aanwezig is. Bij kinderen vanaf 10 jaar werk ik meestal alleen, dus zonder ouders, maar dat bekijken we dan even wat goed voelt voor een ieder. Het is echt per situatie anders.

Oudere kinderen praten doorgaans al wat meer. Dan vraag ik vaker of ik even alleen mag zijn met het kind bij de eerste of tweede sessie. Dit doe ik omdat kinderen vaak heel loyaal naar de ouders zijn. Dat is natuurlijk heel mooi en fijn, maar soms durven ze ook niet te zeggen wat ze echt voelen doordat ze de ouders willen beschermen of niet willen kwetsen. Maar als ik je kind wil kunnen helpen, is dat heel belangrijk. Je kind moet zich veilig en vertrouwd bij mij voelen, dus ik zal dan in overleg met je kind (afhankelijk van de leeftijd) je op de hoogte brengen van wat er is gezegd. Uiteraard weeg ik af wat echt noodzakelijk is om te vertellen aan je. Soms is het een geheim van je kind. Als het geheim een onveilige situatie met zich meebrengt, dan stel ik je zeker meteen op de hoogte.

.

Per kind verschillend

Hoe de Holistische EMDR toegepast wordt, is per kind verschillend. Ik pas het op het kind aan. Houd er rekening mee dat ik nooit meteen met EMDR start. Vooral de eerste keer richt ik me op de verbinding met uw kind. Voor mij is het heel belangrijk dat het kind zich veilig en verbonden voelt bij zichzelf. Dat is belangrijk, omdat bij EMDR verschillende emoties kunnen loskomen. Als het kind al niet durft te voelen, kunnen de emoties die tijdens de EMDR-sessie ontstaan, overweldigend zijn. Vaak zijn een paar sessies gericht op verbinding met zichzelf voldoende. Ik zal je daarin meenemen op het moment dat ik jouw kind en jou heb leren kennen en een inschatting kan maken wat hij/zij nodig heeft.. Hou er rekening mee dat er soms ook kan uit komen dat het goed is als papa of mama ook een sessie komt doen om wat op te ruimen. Soms draagt het kind wat bij zich, wat van de ouders blijkt te zijn. Door het dan bij je zelf op te ruimen, ruimt het energetisch ook bij jouw kind op. Zeker bij kinderen en baby’s komt dat vaak voor. Of je dat ook doet, staat je natuurlijk altijd vrij.

Ik ben coach met specialisatie op verschillende gebieden onder andere Holistische EMDR. Ik ben geen arts of psycholoog. Raadpleeg altijd eerst je arts om medische oorzaken uit te sluiten en bij twijfel zal ik jullie ook doorsturen naar de huisarts. Ben je onder behandeling bij een specialist? Overleg dan met deze persoon of deze behandeling gegeven mag worden.

Ik zie mijn zoon weer lachen zoals vroeger.
Ik ben niet meer bang.
Nooit gedacht dat mijn dochter dit trauma droeg. Gelukkig hielp dit om haar het een plekje te kunnen geven.
Ik voel me weer blij en gelukkig.

Wat past er het beste bij jou?

Je staat zelf aan het stuur van de reis die we samen gaan maken.

Losse intake

Kom er achter wat jouw kind nodig heeft

50
 • Geen aanvullende kosten

Pakket A

120
 • 1 sessie
 • Sessie van plusminus 45 minuten
 • Nazorg na de sessie
Favoriet

Pakket B

333
 • 3 sessies
 • Incl. 7,5% korting
 • Sessie van plusminus 45 minuten
 • Nazorg per sessie en na het traject

Pakket C

540
 • 5 sessies
 • Incl. 10% korting
 • Sessie van plusminus 45 minuten
 • Nazorg per sessie en na het traject

Alle prijzen zijn incl. 21% BTW.

Heb je vragen over de mogelijkheden die MaarOokIk biedt? Neem dan contact op.

Heb je vragen?

Heb je vragen over wat je op deze pagina gelezen hebt? Schroom dan niet om contact op te nemen.