MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Blogmarathon maart 2019 - Vandaag blog ik over Yin Yoga. Heb jij wel eens een Yin Yoga-les geprobeerd?

07:34 uur @ 04-03-2019 - directe link

Yoga, daar had ik nooit zoveel mee. Ik dacht heel eerlijk gezegd dat het alleen wat was voor de “geiten-wollensokken-types”, waar ik dus zelf totaal te nuchter voor zou zijn. Dan zag ik ook nog heel slanke dames voor me die hun benen in hun nek kunnen leggen en super lenig zijn. Nou ik ben alles behalve dat, haha, nooit geweest ook. Als kind al super onhandig en stijfjes bij gym! Oeps, sorry yoga-dames, dat blijkt allemaal zo niet waar, dus ik neem het terug! Ik was op de een of andere manier flink bevooroordeeld.

Een paar jaar geleden ging het een stuk slechter met mij. Mijn dagen bracht ik meer door in bed dan dat ik uit bed was. Ik had namelijk heel veel pijn en ontstekingen. Hierdoor moest ik wel heel goed leren naar mijn lijf luisteren. Geloof me, ik denk dat ik dat nog steeds het moeilijkste vind wat er is. Want ik moet leren om al te remmen voordat ik over mijn grens ben gegaan, maar ook niet te vroeg, want ik moet ook niet alles vermijden wat mogelijk een grens is. Dus een zoektocht naar wat voor mij goed is, is het zeker.

Een jaar geleden heb ik een hoop boeken en een thuiscursus yoga gekocht om me toch maar te gaan verdiepen in yoga. Eerlijk gezegd dat werd hem niet, want ik had gewoon te weinig puf en ik heb er dus te weinig mee gedaan.

Een paar maanden geleden leerde ik Anneliet Bannier kennen. Eigenlijk hebben we jaren samen op het schoolplein van onze kinderen gestaan, maar toen is het nooit verder gekomen dan “hoi” zeggen. Ook bijzonder, hè? Hoe het soms dingen kunnen lopen in het leven. Anneliet vertelde dat ze voor zichzelf wilde beginnen en Yin Yoga-les wilde gaan geven. Ik werd erg nieuwsgierig en zodoende ben ik bij haar Yin Yoga-lessen gaan volgen.

Bij binnenkomst voelde het meteen goed. Wat een fijne en ontspannen vibe hangt er bij haar in de les. Ze nam meteen al mijn twijfels weg en zo kon ik mij overgeven aan alle houdingen die ik mocht aannemen. En met nadruk mocht, want als iets niet goed voelde of lukte was dat geen probleem. Anneliet hielp meteen met kussentjes en zo nodig kwam ze met een andere houding die ik kon proberen. Dat was echt heel erg prettig. Ik voel mij heel fijn bij Anneliet, dus toen ik besloot om jullie, de lezers van mijn blogs, mee te nemen in Yin Yoga, wist ik: “Dit wil ik met en bij ‘Yoga met Anneliet’ doen!”. Hieronder vertelt Anneliet haar verhaal over Yin Yoga.

Anneliet vertelt...

“Mijn naam is Anneliet Bannier. Ik ben 49 jaar en de trotse moeder van een tweeling van 14 jaar.

Als kind had ik zwaar astma. Daarom heeft mijn moeder mij, vanaf dat ik ongeveer zes jaar was, op yoga gedaan, om mijn houding te verbeteren en mijn longen sterker te maken. Hoewel ik hier baat bij had, was het vooral iets wat ‘moest’, waardoor ik er niet veel plezier in had. Toen ik tegen de 20 liep ben ik in Amsterdam, waar ik toen woonde, Hatha-yogales gaan volgen, wat ik heel fijn vond. Een paar jaar later verhuisde ik voor de liefde naar Koog aan de Zaan. Hier werden toen nog niet zo veel yogalessen aangeboden. Ik heb een paar jaar yoga gedaan bij Kuin en in Krommenie toen ik zwanger was, maar daarna een aantal jaar niet. Tot ik tien jaar geleden bij Yogadreams binnenstapte. Vanaf dat moment is yoga echt een onderdeel van mijn leven geworden.

Op dit moment volg ik de opleiding tot yin-yogadocent. Nadat ik een paar oefenlessen aan collega’s had gegeven, waarop heel positief gereageerd werd, heb ik besloten een studio hier in de buurt te zoeken waar ik op een vaste avond les kon geven. Zo heb ik nu een studio op de Oostzijde gevonden waar ik sinds begin februari lesgeef. Mijn bedrijf, Yoga met Anneliet, is dus eigenlijk vrij spontaan ontstaan. Mijn doel is om laagdrempelige en betaalbare yogalessen aan te bieden, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen ervaren hoe fijn yoga kan zijn als tegenwicht van ons vaak (veel) te drukke leven.”

Wat betekent yoga voor jou?

“Yoga maakt inmiddels echt deel uit mijn leven. Ik sta niet iedere ochtend op mijn matje, maar ik probeer echt een aantal keer per week yoga te doen, thuis of door een les te volgen bij Yogadreams. Als ik een tijdje minder yoga doe, dan voel ik dat in mijn lichaam, maar ook mentaal merk ik het. Ik slaap minder goed en merk dat ik meer in mijn hoofd zit en me sneller druk maak om dingen.

Ik ben ervan overtuigd dat yoga goed is voor mensen met een burn-out. Zelf ben ik negen jaar geleden in een burn-out terechtgekomen en yoga heeft mij toen enorm geholpen. Yoga helpt niet alleen om weer en beter te ontspannen, maar ook om je grenzen weer te gaan voelen, weer contact te maken met jezelf en wat je nu eigenlijk wilt en zelfs om mentaal weer weerbaarder te worden. Bij Yin Yoga blijf je vaak langer in de houding waardoor je echt gaat verkennen wat jouw fysieke en mentale grenzen zijn. Yin Yoga werkt niet alleen op het fysieke, maar ook op het mentale en emotionele vlak, waardoor lichaam en geest beter in balans komen.”

Anneliets advies voor de beginnende yogi

“Iedereen kan yoga doen. Vaak denken mensen dat je voor yoga jong, slank en lenig moet zijn, maar niets is minder waar. Ook als je ouder bent, geen maatje 36 hebt of zo stijf als een plank bent, kun je yoga doen. Yoga helpt juist om weer flexibel te worden. En maak je vooral niet druk om andere mensen in de les. Sommige mensen zijn heel flexibel of doen al heel lang aan yoga en kunnen zonder problemen met hun handen op de grond of hun neus op hun knieën leggen. Maar bij Yin Yoga gaat het niet om het resultaat. Het gaat om het proces. Wat gebeurt er met jou als je in een bepaalde houding staat of zit? Ieder lichaam is anders en het gaat erom wat de houding voor jou en jouw lichaam doet, niet of je met je neus op je knieën kunt komen.”

Wat Anneliet aan jullie wil meegeven is...

“Yoga is er in heel veel verschillende vormen, van heel dynamische, actieve vormen zoals Ashtanga, tot hele rustige, zoals Yin en Restorative Yoga. Volg verschillende lessen om uit te vinden welke vorm(en) jij fijn vindt. Soms vind je de ene dag een actieve les lekker, maar heb je de volgende dag meer behoefte aan een rustige vorm. En er is ook veel verschil in hoe docenten lesgeven, zelfs binnen een bepaalde yogastijl. Dus als je een les niet fijn vindt, doe dan een keer een proefles bij iemand anders.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar Yin Yogales bij “Yoga met Anneliet”? Volg dan eens een proefles. Bekijk haar Facebookpagina  en neem contact met Anneliet op voor al je vragen.

Liefs Debbie Pouwels