19:18 uur @ 25-02-2024

Thuiskomen in je buik en in je bekkengebied geeft weer houvast en stabiliteit in je hele zijn

Vroeger zou ik deze uitspraak niet begrepen hebben. Of gedacht hebben: hoezo thuiskomen in mijn buik? Of het afdoen als zweverig.

Nu is dat het eerste waar ik mee aan de slag ga wanneer iemand in mijn praktijk komt. Omdat ik uit ervaring weet dat als je zo aanstaat of overprikkeld bent, je vaak alleen maar nog in je hoofd zit en in je bovenlijf. Zelfs je ademhaling zit hoog. Waardoor je vaak zelfs snel buitenadem raakt.

Klachten zoals pijn op je borstbeen, pijn in je nek en schouders spelen dan vaak een vervelende rol in je leven. Je schouders zitten hoog en de ademhaling moet zijn weg maar vinden in je bovenlichaam. Je vlucht letterlijk naar je bovenkamer. Dat doe je terwijl je nog veel meer kamers hebt waar je weinig gebruik van maakt.

Waarom zou je op een te krappe kamer blijven zitten als er veel meer ruimte is om in te leven? Dat zou je toch ook niet doen als je letterlijk zo'n groot huis zou hebben?

Zo zie ik dat ook met je lichaam. Je hebt een heel mooi lichaam waarvan elk deel is verbonden met elkaar. Soms kunnen we gaande weg die verbinding verliezen. Je buik en je bekkengebied zijn vaak de gebieden waar we het eerst uit vluchten. Vaak omdat als je daar bent, je veel meer voelt dan je soms wilt. Dan is vluchten toch de makkelijkste weg. Het voelt niet fijn dus je eerste reactie is: wegwezen!

Toch kan je beter blijven. Beter leren te doorvoelen, beter leren dat voelen niet zo eng is als je het maar durft te aanvaarden en te leren begrijpen. Als je dat kan, dan zal je merken dat het juist houvast geeft aan je leven, doordat jij jezelf beter begrijpt. Je buik en bekkengebied hebben je veel te leren en te vertellen als je er maar naar durft te luisteren.

En geloof mij, dat gaat je veel meer houvast geven dan het vluchten naar boven en onwetend het gevoel waar je voor vluchtte weg te stoppen. Die zolder raakt vroeg of laat vol. En dan kan je niet meer vluchten naar boven. Maar dan is de weg naar beneden veel langer dan je zou willen.

Naast dat het je veel meer houvast geeft. Zal je ook merken dat je veel stabieler op je benen staat. Je kan veel meer aan. Wand je bent letterlijk veel meer met je benen op de grond. Je bent veel meer in het hier en nu, met jou hele zijn. Je kan veel betere keuzes maken omdat je dat doet met een opgeruimd hoofd.

Je bent in verbinding met wat jij voelt en nodig hebt. Je kent jezelf en kan daardoor helder denken.

Denk jij nu ook: ik wil niet meer vluchten, ik wil ook weer durven voelen zonder dat ik mij daarin verlies en zonder dat ik er bang van word? Wil jij je ook niet onrustig voelen als je alleen bent met jezelf? Wil je ook eens wat meer met je zelf bezig zijn dan met alle problemen van een ander omdat het zo lekker afleidt van jezelf? Maak dan een afspraak bij mij en dan gaan we samen aan de slag zodat jij weer hier bent en niet op zolder.

Debbie Pouwels
MaarOokIk.nl


Delen: