21:08 uur @ 18-06-2023

Werken aan je innerlijk kind is zo waardevol!

“Innerlijk kind werk, waar is dat nou voor nodig?” “Waarvoor is het goed om oude dingen op te halen?” “Klinkt een beetje vaag; ik heb een prima jeugd gehad, dus heb niks te helen aan mijn kindertijd."

Dit zijn uitspraken die ik vaak tegenkom en hoor in mijn omgeving en praktijk als mensen bij mij komen met uiteenlopende hulpvragen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld iemand met een burn-out, traumatische ervaringen, angsten, dwang, negatief zelfbeeld of onzekerheid en zo kan ik nog wel meer uiteenlopende voorbeelden benoemen. Het bijzondere is vaak dat ik heel vaak toch met het innerlijk kind aan de slag mag / ga in mijn praktijk. Omdat daar toch vaak iets is ontstaan wat jou nu stagneert of belemmert.

We groeien allemaal op in een gezin of op een andere plek. De ene op een heel liefdevolle plek/gezin en de ander helaas in een minder fijne gezinssituatie/plek.

Bijna altijd is een kind die in een minder veilige omgeving opgroeit, beschadigd.

Die kinderen groeien op met veel bagage. De meeste mensen die zelf zo zijn opgegroeid, zijn er wel bewust van dat het ze gevormd heeft tot de persoon die ze nu zijn. Dat zij zichzelf vroeg of laat tegen gaan komen is eigenlijk wel zeker. Een deel van deze groep kiest ervoor om met hun pijn, trauma of kindsdeel aan de slag te gaan. Het andere deel van de groep is er nog niet aan toe of vindt het te confronterend en drukt het dan vaak uit zelfbescherming of om andere redenen weg.

Dan zal je misschien denken: “Ik ben veilig en fijn opgegroeid. Het kind dat ik was, is niet beschadigd, heeft geen ongewenste overtuigingen meegekregen of zichzelf in die tijd aangeleerd."

Toch kan dat wel zo zijn. Heel vaak is dat er onbewust ingeslopen. Je ouders of een ander iemand uit je omgeving in die tijd zijn er vaak helemaal niet bewust van dat ze iets aan hun kind kunnen doorgeven of meegeven. Vergeet niet, ook zij hebben bagage die ze bewust of onbewust kunnen doorgeven. Dat kunnen soms hele onschuldige dingen zijn die voor jou grote impact kunnen hebben.

Een praktijkvoorbeeld

Je moeder is erg onzeker. Ze vindt voor zichzelf opkomen erg moeilijk. Ze zet zichzelf altijd op de laatste plek. Jij krijgt als kind alle liefde van de wereld. Groeit op met een warme, lieve moeder die alles voor je doet wat er in haar macht ligt. Ook zie je dat ze dat ook bij iedereen om haar heen doet, waar dat lukt. Je ziet je moeder als je grote voorbeeld.

Toch geeft je moeder je onbewust haar manieren mee: "Eerst een ander, dan kom jij." "Aan jezelf denken hoort niet." "Anderen mogen jouw grenzen bepalen."

En zo kunnen er meer overtuigingen bij jou insluipen. Als kind heb je aangenomen dat het zo hoort. Toch ben je als kind (on)bewust in situaties gekomen waar je voelde dat jij niet belangrijk was, omdat mensen over jouw grenzen konden en mochten lopen. Jouw mening en gevoel waren minder belangrijk dan die van een ander. Jij hebt niet geleerd om die aan te geven. Als kind of jong volwassenen zou je dan in vele traumatische situaties terecht kunnen komen, die later in het hier en nu veel belemmeringen en problemen opleveren.

Ondanks alle liefde die je hebt gekregen, is er toch iets ontwikkeld in jou wat jou niet goed heeft gedaan. Nooit met opzet, niet kwaad bedoeld, maar gewoon een samenloop van overdracht van moeder op kind. Ik ben ervan overtuigd dat opvoeden nooit vlekkeloos kan. En ja, hoe graag je het ook wilt, je kan je kind niet 100% behoeden tegen het overnemen van bepaald gedrag.

Opvoeden doe je met je hart en je hart geeft mooie en minder mooie dingen door. Dat hoort bij de lessen van het opgroeien.

Hoe kan je werken aan je innerlijk kindsdeel?

Bij mij in mijn praktijk bied ik je aan om samen met mij op een veilige manier die voor jou goed voelt, contact te maken met jouw innerlijk kind. Dit kan op vele manieren. Samen met jou ga ik kijken welke manier voor jou passend is. Dit kan met bijvoorbeeld holistische EMDR of een diepere meditatie waar jij dat kleine "meisje" van toen ziet en erkent als volwassen vrouw van nu. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is bij iedereen anders. Spreekt jou dit aan? Neem dan gerust contact met mij op dan kan ik je rustig meenemen in de mogelijkheden voor jou.

Wat ik weet uit eigen ervaring en wat ik zie in mijn praktijk is dat het zo waardevol is hoe jij daarna in het leven gaat staan. Het ruimt echt wat in jou op. Het lucht echt op en schept ruimte voor de toekomst en het hier en nu. Deuren die gesloten voor jou waren gaan daarna open. Angsten en pijnen kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Het zorgt echt dat je weer vooruit kan stappen met zelfvertrouwen, eigenwaarde en meer. En dat vaak al na enkele sessies.❤️

Ik vind dat jij het waard bent, jij ook?

Veel liefs, Debbie


Delen: