21:08 uur @ 13-05-2023

Holistische EMDR na een zware, heftige bevalling kan echt helend zijn voor het hele gezin

In deze blog wil ik het hebben over bevallingstrauma, maar ook zeker over het stuk wat daar soms aan vooraf gaat wat niet altijd een roze wolk is. De droom om ouders te worden, hebben veel mensen. Als alles loopt zoals de natuur het bedacht heeft en het is misschien wel het mooiste wat er is. Samen met je grote liefde of bewust of ongekozen, alleen kijk je uit naar een wondertje helemaal van jou groeiend in je buik.

Als dit niet zo loopt als je mooiste droom, dan is dat niet niks. Daar wil ik het over hebben in deze blog. Helaas is mijn ervaring dat er een taboe over heerst dat je mag benoemen dat de zwangerschap je zwaar is tegengevallen. Waardoor er heel veel jonge ouders het weg proberen te drukken uit schuldgevoel en/of schaamte . Maar laten we heel eerlijk zijn, je drukt gewoon een traumatische gebeurtenis weg en dat is nooit goed. Niet voor jou en ook niet voor jouw eerste start met je baby.

In mijn praktijk en privéleven kom ik veel vrouwen en mannen tegen die hier jaren mee rondlopen en daardoor heel veel verdriet, pijn en schuldgevoel met zich meedragen. Als er meer aandacht voor was geweest in de kraamtijd hadden ze niet zolang hoeven doorsudderen. Door zo’n ervaring kan je veel ongewenste overtuigingen bij je gaan dragen. Denk maar: “Ik ben niet goed genoeg, ik kan geen kind op een normale manier baren, dus ik heb gefaald”, misschien ben je zelfs wel je kind verloren tijdens de zwangerschap of daarna en geef jij jezelf of je partner daar de schuld van. Of er zijn dingen gebeurd tijdens de bevalling waar jij je heel kwetsbaar en naakt bij hebt gevoeld. Of je bent heel angstig geweest omdat je er maar machteloos bijstond als man en niks kon doen. Misschien ben je tijdens de bevalling wel bijna je vrouw verloren door complicaties. Of je kind. Zo zijn er onwijs veel situaties die je kan overkomen voor, tijdens of na de bevalling.

Als je jouw trauma, pijn, verdriet, schuldgevoel en schaamte niet de aandacht geeft die het verdient, kan het invloed hebben op jouw band met je baby (kind).

Heel veel vrouwen en mannen die ik heb mogen ontmoeten, hebben moeite om te binden met hun kind of doen dat juist heel obsessief, omdat ze de controle willen houden uit angst dat het misgaat. Ook kan een traumatische bevalling enorm invloed hebben op hoe jij daarna de wereld in kijkt. Er kunnen patronen en angsten onbewust en bewust gaan ontwikkelen waardoor je later in je leven vastloopt met jezelf of in een relatie met een ander.

Ook de verbinding met je eigen lichaam verliezen na een traumatische bevalling komt vaak voor. Als jij niet met jezelf verbonden bent, is het vaak ook heel lastig om echt te verbinden met je kind of partner. De start die je samen maakt, is dan al verstoord vanaf het prille begin. Vaak zijn pasgeboren baby’s ook erg onrustig als jij niet meer verbinden kan met jezelf. Niet te vergeten, je baby heeft vaak net zo goed een traumatische bevalling beleefd. Hoe klein ze ook zijn, onderschat niet wat ze ervan meekrijgen.

Hoe kan je verbinden met een ander als je niet kan verbinden met jezelf?

Ik wil je vragen om, als je herkenning leest in mijn blog, je dan eens bij jezelf te voelen hoe jij deze periode hebt beleefd. Laat je leiden door de volgende vragen: Voel ik ergens spanning in mijn lijf? Ben ik nog wel goed in verbinding met mijn lichaam? Of stel jezelf de eerlijke vraag: heb ik aan mijn zwangerschap en/of bevalling ongewenste gevoelens of overtuigingen overgehouden?

Ook als jij de partner bent, die niet zelf zwanger is geweest, voel ook maar even bij jezelf wat het met jou heeft gedaan. Ook jij hebt het misschien wel heel zwaar gehad. Weet dat ook die gevoelens oprecht beleefd zijn en aandacht verdienen. Het wordt altijd een beetje teniet gedaan. Maar het is niet niks om machteloos te moeten toe kijken naar iemand waar je van houdt die het heel zwaar heeft. Misschien heb jij nog last van al die beelden of andere gevoelens. Dus cijfer jezelf zeker niet weg in dit plaatje, jij hebt het net zo goed beleefd.

Wat kan Holistische EMDR voor jou/jullie betekenen?

Heel veel, is het eerste wat er in mij op komt. Ik neem jullie mee in hoe ik te werk ga in mijn praktijk. Allereerst ga ik met je/jullie in gesprek. Als het lukt om erover te praten, stellen we een doel samen op waar je/jullie aan willen werken. Soms is erover praten te moeilijk, dan gaan we samen opzoek naar een ingang die wel prettig voelt voor jou. Meestal zullen dat ontspanningsoefeningen zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. Stapje voor stapje komen we er wel. Ben je nog zwanger en hebben jullie het op dit moment zwaar? Zelfs dan kan Holistische EMDR al heel veel betekenen voor jullie.

Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, zal bij iedereen verschillend zijn. Ik heb altijd een holistische benadering en ik richt mij op wat jij of jullie echt nodig hebben. Ook de manier van EMDR is daarop afgestemd. Ik begin bijna nooit gelijk met het toepassen van Holistische EMDR, maar ik ga altijd eerst zorgen dat jij weer kan verbinden met je lichaam en je veilig voelt. Weer in verbinding komen met jezelf is al een heel proces. Het heeft tijd nodig en daarom zal ik altijd daar eerst aan werken voordat ik begin met EMDR. Heel soms kan ik meteen doorstromen naar een beeld, gevoel of overtuiging waar ik EMDR op toepas. Maar dat doe ik altijd pas als jij je helemaal veilig voelt.

Vaak als het trauma bij jou verzacht wordt, verzacht het ook bij je kind. In overleg met jou kan ik ook samen met jou Holistische EMDR op je baby of op een ouder kind toepassen. Hoe ik dit benader is heel verschillend. Wil je daar meer over lezen? Dan raad ik je aan om op mijn website daar mee over te lezen. Maar het is ook mogelijk om een gratis belafspraak te maken waarin ik met jou/jullie kan bespreken wat er mogelijk is en wat ik eventueel kan betekenen voor jullie.

Ik hoop dat ik met deze blog een zaadje heb gepland. Mocht jij of je partner zich herkennen in deze blog, praat er dan over met elkaar en zoek eventueel hulp om jouw ervaring te verzachten, zodat je zonder belemmering echt kan genieten van je mooie gezin.

Veel liefs, Debbie


Delen: