21:16 uur @ 09-01-2021

"Een mening maakt niet die persoon meteen een ander persoon.", hoe blijf je die persoon echt zien?

Bij je eigen gevoel blijven is niet zo gemakkelijk. Zeker niet met een pandemie in de wereld.

Sterke meningen zijn er altijd geweest en als je dat al lastig vindt om mee om te gaan, dan was het afgelopen jaar zeker pittig voor jou om daarmee om te gaan. De Coronadiscussies zijn behoorlijk actief, dat zal niemand ontgaan zijn. En dat is een pittig onderwerp. Nu is vaccineren er nog bijgekomen als discussiepunt.

In deze blog wil ik je helpen en motiveren om dicht bij jezelf te blijven en het beeld van mensen die je liefhebt niet te laten overschaduwen door hun (sterke) mening. Ze zijn zoveel meer dan die sterke mening die misschien niet past bij jouw gevoel of mening.

Een pandemie zorgt ervoor dat je er allemaal op je eigen manier door geraakt wordt. Omdat iedereen anders geraakt wordt, ontstaan er verschillende meningen. Naast dat je anders geraakt wordt, hebben we ook allemaal andere belangen en gevoelens. We zijn daarnaast ook nog eens anders en daardoor ontstaan er meningsverschillen.

Sommige mensen houden het voor zichzelf en anderen schreeuwen het van de daken. Weer anderen maken van hun mening een feit en vinden dat iedereen zo moet denken. En zo zijn er verschillende vormen van opvattingen die soms leiden tot hevige, felle discussies. Sommige mensen kunnen zich prima staande houden en goed bij haar of zijn gevoel blijven. Maar wat als je dat nou niet kan? Dan is dit geen makkelijke tijd.

Corona is overal het gesprek van de dag en de meningen hierover dus ook.

Zelfs bij het wandelen in het park zie je op verschillende plekken mensen staan. In de flits dat je er langsloopt, hoor je alweer het woord Corona vallen. Heel eerlijk, ik word er wel eens gek van, want je kan je er geen enkel moment voor afsluiten.

Mijn man en ik hadden laatst geprobeerd een Corona-vrije-zaterdag in te plannen. Best een uitdaging. Een schermvrije dag, want op de tv / telefoon kan je er niet om heen. Hahaha, alles ging goed tot mijn man met een onschuldige actie met een Corona-biertje naast mij ging zitten. Hahaha, hij stond blijkbaar zelfs in mijn eigen koelkast die Corona?. We moesten samen vreselijk lachen. Onze missie was mislukt. Kort gezegd, dit onderwerp kan je niet ontlopen, maar je moet ermee leren omgaan. Maar hoe doe je dat?

Een paar tips van mij voor hoe je met die meningen kan omgaan

Praat er alleen over met mensen waar jij je op je gemak bij voelt. En waarbij je zelf ook je gevoel of mening bij durft te uiten, zodat je niet ondergesneeuwd wordt. Begint er iemand over die voor jou een te sterke, onprettige mening heeft en jij je erdoor ongemakkelijk voelt, dan kap je het gesprek af. Dat kan je doen door te zeggen: “Ik heb het er liever niet over”, of op een andere rustige manier die bij jou past.

Gaat iemand toch door? Dan geef je het nog eens aan en blijft iemand doorgaan, dan loop je weg of verzoek je die persoon weg te gaan. Je eigen grenzen aangeven is heel belangrijk en dat mensen om je heen dat accepteren ook. Een mening mag je geven en mag je delen, maar als je daarmee over iemands anders grens of gevoel gaat, moet je ook accepteren dat dit niet de juiste persoon is om het mee te delen. Blijf lief voor elkaar en probeer jezelf ook in te denken waarom iemand zo denkt.

Iemand die zelf heel ziek is geweest of iemand van dichtbij heeft verloren, zal er waarschijnlijk anders over denken dan iemand die het niet van dichtbij heeft meegemaakt of het heel mild heeft gehad. Accepteer daarnaast dat je niet hetzelfde hoeft te denken om vrienden te kunnen blijven. En accepteer ook dat soms een beetje afstand nemen niet het einde van je vriendschap betekent. Dat betekent datgene wat jullie daarover afspreken.

Ook raad ik je aan om dichtbij jezelf te voelen hoe je er echt zelf in staat. Weet je dat wel of heb je onbewust de mening van iemand in je omgeving overgenomen? Geloof niet alles wat er gezegd wordt, er wordt heel veel gezegd. Ook veel onwaarheden en niet bewezen dingen. Doe zelf onderzoek bij eerlijke bronnen waar jij je goed bij voelt. Ga dan zelf te raden naar wat voor jou goed voelt. Blijf zelf nadenken. Het helpt voor jezelf om meningen van anderen te zien als gratis advies en niet per se als de waarheid. Zodat je minder verward raakt en weer gaat twijfelen aan jouw gevoel, omdat je je eigen gevoel voor jezelf kunt onderbouwen. Jouw eigen gevoel moet duidelijk zijn voor jezelf, anders blijft elke mening je raken en onzeker maken.

Een mening maakt niet die persoon meteen een ander persoon

Wat ik veel hoor van anderen en ik zelf ook wel merk, is doordat er nu een wereldwijde discussie is ontstaan waar bijna niemand echt dezelfde mening heeft, we sommige mensen weinig tot niet zien. Mensen die er nu anders in staan, schrikken je soms af of omdat je elkaars keuzes of meningen niet begrijpt. Mij tip is: laat dat niet tussen jullie in staan.

Kies samen een weg waar je elkaars grenzen accepteert en zoek de verbinding via andere wegen. Zie die persoon niet alleen als die mening die jij niet zo voelt. Maar blijf ook de dingen in elkaar zien wat jullie juist zo verbindt. Ik kies er bewust voor sommige familieleden of vriendinnen niet te zien op dit moment. Omdat zij andere keuzes maken, keuzes die niet binnen mijn grenzen passen. Ja, dat is soms lastig, want buiten die keuze houd ik heel veel van ze.

Dan kies ik er echter wel voor dat ik verbinding wil houden. Verbinding die wel kan binnen ieders grenzen. Ik bel, videobel of app bijvoorbeeld met deze mensen. Zo verliezen we de verbinding niet.  En de onderwerpen waar we teveel anders over denken, vermijden we in onze gesprekken. Elkaar pijn doen of verliezen is ook deels een keuze.

Net zoals het een keuze is om elkaars grenzen te accepteren. Als je dat samen kan, dan raak je elkaar niet kwijt. Want laten we eerlijk zijn, we hebben juist die verbinding samen nodig want linksom of rechtsom: we willen weer meer vrijheid en het zal zonde zijn als we straks niemand meer hebben om ons heen om samen het leven weer te vieren zoals we dat het liefst deden samen

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad. Bewaak je eigen grenzen en accepteer de anders grens en wees vooral zuinig op wat je hebt met elkaar. Want los van die meningen is er nog zoveel meer??

 

Veel liefs, Debbie, MaarOokIk


Delen: