MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Vandaag stormt Ciara over Nederland, hoe hard stormt het in jouw huwelijk?

11:41 uur @ 09-02-2020 - directe link

Vandaag stormt Ciara over Nederland, hoe hard stormt het in jouw huwelijk?


Vandaag is het de dag van het huwelijk. Het leek mij wel leuk om daar eens over te bloggen. Want een goed huwelijk waar je je vertrouwd in voelt en over alles kan praten, is nog niet zo van zelfsprekend. Ik zie veel mensen die zich zelf als persoon behoorlijk zijn verloren in hun huwelijk doordat ze aan de verwachtingen van hun partner willen voldoen. Hun partner niet willen teleurstellen. Hoe vaak praten jullie echt samen? En hoe goed kennen jullie elkaar nou echt?


In mijn praktijk werk ik met vrouwen die vaak een pittig verleden hebben. Ze hebben veel nare dingen meegemaakt en hebben daardoor mede geen goed zelfbeeld van henzelf. Wat mij opvalt is dat hun partner het hele verhaal vaak niet eens kennen. Vaak maar een stukje. Terwijl elkaars verleden kennen in een huwelijk zo belangrijk is. Je kan dan veel meer begrip voor elkaar opbrengen. Veel meer begrijpen waarom iets de ander zoveel raakt of juist niet.


Veel huwelijken stranden, omdat men te weinig echt praat en luistert naar elkaar. En dat is ook best moeilijk. Ik ben al bijna 20 jaar samen met mijn man en ook wij vinden dat best een uitdaging en soms schiet dat er ook wel bij in. En wat ontstaat er dan? Altijd ruzie en gezeik op elkaar, omdat je niet in verbinding met elkaar bent. Je kan niet weten wat de ander denkt, voelt en vooral verwacht. Ook niet als je al heel lang samen bent. Want verwachtingen zijn veranderbaar. En dus een huwelijk ook. Sterker nog, vasthouden aan hoe je het altijd deed samen, kan juist voor een breuk zorgen. Accepteren dat dingen en je partner veranderen en daarmee een nieuwe weg in slaan, hoort bij een goed huwelijk. Doe je dat niet, dan gaat het vroeg of laat niet goed.


Heel eerlijk, ik roep regelmatig als we in discussie komen met elkaar: "Je weet toch dat het moet gebeuren?" of "Je weet toch dat ik dat niet fijn vind?". Nou niet dus, want hij zegt dan heel terecht: "Deb, ik dacht dat jij het deed." of "Ik wist niet wanneer het moest gebeuren." of "Ik wist niet dat jij er nu nog zo over denkt." En eigenlijk is dat ook zo, je kan ook na 20 jaar niet verwachten dat je partner alles maar zo doet en bedenkt als jij in je hoofd hebt. Hij is ook met zijn eigen dingen bezig. Dus goede afspraken en duidelijkheid is dan ook nog steeds belangrijk.


Als je allebei werkt, kinderen hebt, sport, sociale contacten hebt, dan neem je elkaar wel eens voor lief. Mijn tip: blijf praten, zeker om de paar dagen als het niet anders kan. Vraag de ander hoe zijn/haar dag was. Vraag naar elkaars gevoel. Kijk eens echt naar elkaar. Plan tijd samen in. Ben je druk? Plan dan in jullie agenda qualitytime voor jullie samen in. Al is het 1x in de maand. Geloof me dat hebben jullie ook nodig. Kruip samen eens op tijd jullie bed in. Raak elkaar eens echt aan. Kus elkaar eens bewust. Geen vlug kusje tussendoor. Voel ekaars lippen eens echt. En voel wat het met jullie doet. Laat je eens gaan en zoek verbinding met elkaar. Neem elkaar niet voor lief. Doe je dat niet dan verlies je elkaar vroeg of laat in de storm die niet meer gaat liggen.


Ik geloof in de ware liefde. Ik geloof ook dat je bij iemand de rest van je leven kan blijven en samen oud kan worden. Maar ik geloof wel dat dat alleen kan als je samen verbinding blijft opzoeken, ook al stormt het met windkracht 10. Wees niet bang om het aan te gaan. Praat met elkaar en zie elkaar. Een huwelijk heeft ups en downs, mensen veranderen met de jaren maar zolang je verder durft te kijken dan wat minder fijn is, dan zal je zien dat je ook kan blijven zien wat fijn is. En dan kan je zelfs samen nieuwe dingen ontdekken die jullie allebei leuk of fijn vinden om samen te doen.


Ik hoop dat jullie na deze blog even weer stil gaan staan bij je eigen huwelijk en mijn tips inachtnemen. Want een goed huwelijk waar je elkaar echt ziet en kan blijven zien  is goud waard. En echt praten en luisteren naar elkaar is de sleutel naar liefde.💕


Veel liefs Debbie.