08:56 uur @ 16-01-2020

Blog: Doe-niks-dag

Blog: Doe-niks-dag

Vandaag is het doe-niks-dag. Elke dag staat wel in teken van iets. Ik moest wel lachen toen ik de lijst met dagen en datums las. Wij mensen worden steeds gekker! Maar soms staan er ook wel nuttige onderwerpen tussen waar wij in de hedendaagse drukte best wel soms even bij stil mogen staan. Dus zo dacht ik: waarom niet ik schrijf een blog over niks doen.

Niks doen is naar mijn mening iets wat we met zijn alle steeds minder doen. We roepen met z’n allen altijd heel hard als mensen vragen hoe het gaat: ”Ja, druk, maar wel goed.”, en dan wordt er een heel lijstje opgesomd met wat we ons zelf allemaal opleggen op 1 dag. Heel eerlijk ik doe er zelf ook wel eens aan mee. Ik laat mij er weleens in mee slepen. Want als je zegt dat je lekker even niks doet,  kunnen mensen soms reageren als of je lui bent en kijken ze je raar aan. En vaak krijg je ook nog de opmerking: “Oh echt? Ik ben jaloers op je, daar heb ik helaas nooit tijd voor.”, dus ze praten je nog een schuldgevoel aan ook. Onzin natuurlijk. Wij praten onszelf een schuldgevoel aan. Maar waarom eigenlijk? Omdat we misschien wel allemaal toch het liefst mee gaan in wat "hoort".


Met mijn lijf moet ik soms gewoon niks doen en vroeger maakte ik daar een geheim van, maar nu denk ik: “Ik word tenminste gedwongen om soms niks te doen.” Niks doen heeft ieder mens nodig. Maar omdat we te weinig niks doen, merk je dat als je niks doet moeier wordt en vaak overal pijntjes krijgt. En dat komt omdat we niet goed voor onze lijven zorgen. Ik geloof er niet in dat altijd druk zijn en in beweging zijn, goed voor je is. Ik geloof dat vaker even niks doen ervoor zorgt dat je veel productiever kan zijn als je wel dingen moet regelen. Omdat we ons zelf de ruimte geven om op te laden zowel fysiek als mentaal.


Ik heb tegenwoordig lak aan de druk van druk moeten zijn om erbij te horen. Ik kies er heel bewust voor om ‘niks doen’ in mijn agenda te plannen voor mijn hele gezin. En we vinden het heerlijk. En ik merk dat ik dan de rest van de week veel beter functioneer en genieten kan van wat ik doe. Ik sta niet op de automatische piloot, maar ik maak en doe bewust mijn dingen die op mijn pad komen.


Dus stop met het smoesje: “Ik heb geen tijd voor niks doen”. Durf het op je prioriteitenlijstje te zetten en je zult zien dat als jouw batterij van al het hollen in jou leven weer opgeladen is, niks doen je meer geeft dan het je kost.


Liefs Debbie.


Delen: