20:57 uur @ 29-12-2019

Nieuwe jaar en nieuwe goede voornemens, wat een onzin…

Ik begrijp het niet, altijd weer de standaard vraag: “Wat zijn jouw goede voornemens?” Waarom willen we dat altijd in het begin van een nieuw jaar? Waarom niet midden in het jaar? Of op het moment dat je bedenkt dat je ergens voor wil gaan? En meestal zijn het ook nog doelen die elk jaar terugkomen. Of doelen die niet realistisch of vol te houden zijn.

Ik zeg: volg je gevoel, je dromen en je doelen gewoon meteen. Maak ze waar! Wacht niet tot een goed moment of een gewenst moment. Als je echt voor iets wil gaan, dan lukt dat. Maar misschien moet je wel een realistisch doel opstellen; een doel die haalbaar is of in stappen haalbaar is. Waarom meteen 180 graden om? Waarom niet in stapjes of met kleine veranderingen?

Een kleine verandering of meerdere kleine veranderingen worden vanzelf grote veranderingen. Grote dromen realiseer je vaak door ergens te beginnen. Waar, is soms lastig of niet goed te overzien, haha, tenminste daar heb ik nog wel eens last van. Ik ben een dromer en ik durf ook te fladderen. Tja, soms kom ik wel eens wat impulsief over, omdat ik gewoon niet altijd weet waar ik moet beginnen. Maar ik weet wel wat ik wil, alleen de weg er naar toe weet ik nog niet altijd.

Stil staan is nooit een optie voor mij geweest. Ik begin gewoon ergens en dan zie ik vanzelf wel hoe en wanneer ik mijn doel of droom behaal. En vaak is die reis naar een doel heel belangrijk, want doordat ik niet meteen de juiste weg pak, kom ik er juist achter hoe ik mijn bestemming vorm wil geven én wat ik wel en niet wil. En soms kwam ik erachter dat ik iets anders wil door dat juist te gaan doen.

Ik heb wel eens de vraag gekregen: “Vind je het niet zonde dat je die opleiding heb gedaan terwijl je daar nu niets meer mee doet?” Mijn antwoord is dan heel duidelijk: “Nee, want als ik dat niet had gedaan, had ik nu niet geweten en gevoeld wat ik nu zo duidelijk voel. En dan had ik al die ervaringen en inspiratie niet gehad zoals ik deze nu voel en dat was het voor mij echt waard."

Ik ben blij dat ik als klein meisje al durfde te fladderen en mijn gevoel durfde te volgen. En oh, wat hoorde ik vaak: “Dat is misschien wat te hoog gegrepen.” of “Kind vind je ‘dit’ niet leuker?” Omdat mensen zelf bang waren voor verkeerde keuzes en mij wilden behoeden of gewoon niet begrepen dat je nooit een droom van iemand mag afnemen. Gun een ander te mogen vliegen of fladderen en zelf te mogen ervaren. Laat ieder zijn eigen lessen ervaren, positief en misschien wat minder fijn omdat het niet zo uitpakte als ze hoopte, maar dat hoort bij het leven.

En dat maakt je alleen maar mooier, want dat vormt jouw unieke zelf. Ik zeg altijd tegen mijn dochters: “Volg je gevoel en probeer! Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren?” Ik ben alleen maar supertrots op hen als ik ze vol passie hoor praten over hun dromen. Zijn ze allemaal haalbaar? Mmm, ik denk het wel en zo niet? Dan mogen ze dat zelf ontdekken. Ik steun hen en mocht het dan toch minder goed uitpakken, dan is het ook goed, maar dan is het wel hun eigen les geweest en hebben ze dat wel zelf mogen ontdekken door dat aan te gaan.

Ik hoop ze mee te geven dat er altijd mogelijkheden zijn en dat je soms iets moet proberen of moet volgen om erachter te komen wat je echt wil of voelt. Wees nooit bang om fouten te maken of om iemand of jezelf teleur te stellen. Ik geloof niet in echte fouten, dat klinkt veel te hard. En daar bedoel ik niet mee te zeggen dat fout niet bestaat. Ik geloof ook niet in ‘perfect’ of alles goed doen. Wat is goed en wat is fout? Zolang je ervan leert en er iets mee doet of juist niet was het misschien nodig.

Onthoud: keuzes zijn er altijd. Ga ervoor en wees niet bang om ze te maken. Ik hoop dat ik jullie met deze blog inspireer om in 2020 wat meer te fladderen en meer je gevoel te volgen. Met alleen maar denken en uitstellen bereik je nooit je dromen of doelen. Maak een beginnetje dan kom je waar je wil zijn.

Liefs DebbieDelen: