10:45 uur @ 29-12-2019

2019 sluit ik af met een blog over dankbaarheid.

2019 sluit ik af met een blog over dankbaarheid.


Een thema dat voor mij afgelopen week steeds terugkwam. Zo ook bij mijn favoriete meditatie-uurtje bij,Samen,Praktijk voor Persoonlijke groei Daar was de afgelopen week het thema “dankbaar”.

Ik vond het zo’n mooi thema dat ik met jullie wil delen waar, wat en voor wie ik afgelopen jaar dankbaar heb mogen wezen en nog ben. En natuurlijk ben ik ook benieuwd naar waar jij dankbaar over bent als je er even bij stil gaat staan. Tag iemand of schrijf het onder deze blog op mijn facebook zodat we met zijn allen dit jaar kunnen afsluiten met positiviteit en inzichten die we van elkaar mogen leren en mee mogen geven in dit leven.


Ik geloof zelf dat je ook dankbaar kan zijn voor lessen of inzichten die je uit moeilijke momenten kan halen. Alles heeft zijn voor- en nadelen, maar het brengt je wel verder op wat voor manier dan ook.

Ik zal vast wel wat vergeten om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid voelen is mijn levensmotto. Dat houdt mij positief, ook als ik zware dagen heb met pijn of iets anders wat even tegen zit.


Als ik terugkijk op het afgelopen jaar naar wat voor mij veel betekend heeft, zal ik het volgende zeker benoemen:

Ik heb het afgelopen jaar vele stappen belopen en mooie inzichten mogen krijgen van mezelf doordat ik dingen aan ben gegaan op persoonlijk en zakelijk vlak. En ook doordat andere mensen mij dat hebben laten inzien en een stukje met mij hebben meegelopen als ik het zelf niet kon zien. Ik heb afgelopen jaar nog meer ontdekt wat ik wil, waar ik voor sta en juist niet. Waar ik blij van word en waar ik juist afscheid van wil nemen.

Ik ben kritisch naar mezelf geweest en mijn omgeving zonder mezelf of hen te veroordelen op gedachtes, gevoelens en behoeftes die naar boven kwamen. Ik heb ook aan andere mensen in mijn omgeving mogen mee geven dat alles er mag zijn.

Hoe mooi is dat hè? Dat je met elkaar kan en mag groeien. Dat je als je er voor openstaat de juiste mensen aantrekt waar je samen hobbels mee mag belopen of wat van mag leren of zij van jou. Sommigen blijven tijdelijk en sommigen langer en bij anderen weet je gewoon dat ze blijven.?En als je dat kan en durft te voelen dat het goed is en dat je geniet van wat er nu is, dan kan je dat ook echt voelen en omarmen met alles wat daar bij komt kijken.


Ik ben dankbaar dat ik ondanks mijn pijnen wel kan doen wat ik wil. Soms wel via andere wegen, maar als je echt wil, dan kom je er wel. En dan zie je die wegen ook! Blijf positief ook al is het soms heel moeilijk. Ik ben dankbaar dat het mij gelukt is elke dag te genieten; al is het van iets heel kleins. Ik ben dankbaar voor de gezondheid van mijzelf en van de mensen om mij heen.

 Ik ben dankbaar voor mijn mooie gezin en hoe wij samen het leven mogen en kunnen leiden in dit leven.

Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen en voor mijn familie. En dat mij brengt alle vormen van liefde, zelfs als ze mij kwetsen, mag en kan ik daar mijn les uit halen en brengt mij dat verder. Daar ben ik ook dankbaar voor.


Soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Iets waar je tegen kan vechten, maar het niet meer omkeerbaar is of lijkt te zijn. Loslaten was dit jaar wel mijn thema, loslaten van wat er niet meer is of niet meer zo voelt of beter kan. Of anders mag worden in een andere vorm. Dit was zakelijk en privé nodig.

Het was moeilijk; tranen en angsten zijn er zeker geweest. Maar het positieve er aan is dat er daarna ook deuren open gaan waar ik nu heel dankbaar voor ben. Ik ben dankbaar dat ik heb geleerd dat loslaten niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn en ook iets kan zijn wat je verder kan brengen op jouw pad.

Kortom, ik kan 2019 dankbaar afsluiten en kijk uit naar wat 2020 mij gaat brengen!


Ik wens jullie in 2020 een jaar vol mooie ontwikkelingen, goede gezondheid en heel veel liefde ook voor jezelf? want daar begint alles mee om op door te groeien om te kunnen bloeien in jouw leven en te kunnen doen waar jij gelukkig van wordt?


Delen: