MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Allergie voor de zinnen “Laat het los!” of “Je moet je niet zo druk maken!”

16:44 uur @ 12-09-2019 - directe link

Dit zijn zinnen die heel lief bedoeld zijn, maar wat een dooddoener! Je kan er eigenlijk helemaal niets mee. Ja, misschien met wat luchtige zaken, maar als het gaat om iets dat je leven echt kan veranderen, op de kop kan zetten of waarschijnlijk al heeft gedaan, dan kan je niets met deze opmerkingen. Dan is je reactie “Tjaa, hoe dan?!” Ik heb het niet over nieuwe gordijnen kopen of andere zaken die relatief luchtig zijn.

Natuurlijk is jezelf druk maken over zaken waar je (misschien) geen invloed op hebt niet goed voor je. Je merkt dat je er de hele dag mee bezig bent, het maakt je verdrietig, machteloos misschien zelfs wel bang of boos. En het gaat in je lijf zitten; alles doet zeer. Je kan maar niet stoppen om het onrustige gevoel in je buik, hart en hoofd stop te zetten.  Je wil niets liever, maar hebt gewoonweg geen idee hoe je dat moet doen.

Je hoopt dat het snel weg ebt, maar voor je gevoel is er nog lang geen licht te zien aan het einde van de lange tunnel waar je je in begeeft. Je probeert te vechten tegen het gevoel en soms kan je jezelf echt verliezen in het gevoel van onmacht. Je maakt misschien wel ruzie met mensen die het niet verdienen of je bent alleen maar negatief of je bent de controle kwijt. Afwachten is niet jouw ding. Je wil het liefst vandaag nog dat het duidelijk is hoe je nu verder moet of hoe je kan zorgen dat het niet bestaat.

En nu verwacht je natuurlijk het verlossende antwoord van mij? Sorry, dat heb ik ook niet kant en klaar voor je!

Was het maar waar dat ik dat wiel had uitgevonden. Wat waren we dan allemaal relaxte mensen die het leven altijd konden toelachen. Hihi, misschien ook wel een beetje saai! Soms maken lastige situaties je ook sterker in wie je bent. Ook al is dat ook een opmerking die je nu echt niet wil lezen of horen, echter wel voor mij de waarheid, maar vaak wel pas achteraf gezien.

Je hebt er meestal wel wat van geleerd. Bijvoorbeeld hoe je de volgende keer dingen anders zal doen of hoe je het de volgende keer kan verzachten voor jezelf of voor een ander. Of je hebt daarna andere inzichten gekregen waar je wat mee kan.

Wel kan ik uit eigen ervaring spreken. Iedereen maakt zich soms druk over zaken waar je geen invloed meer op hebt.  Denk maar eens aan de volgende voorbeelden: je wacht of je geslaagd bent voor je examen of je wacht op het berichtje dat je huis verkocht is of je wacht op het verlossende woord dat een operatie bij een dierbare gelukt is en zo nog duizenden voorbeelden te noemen die niet gaan over iets luchtigs zoals het kopen van gordijnen. Wat ik tevens niet wil bagatelliseren,  mijn excuus mocht je je daardoor aangevallen voelen.

Mijn advies: mocht je zo erg vol zitten door spanningen? Pak dan tijd voor jezelf praat er met iemand over die je zorg wel begrijpt en heel goed is in luisteren. Iemand dieniet steeds de behoefte heeft om dingen te zeggen om wat te zeggen. Soms is luisteren en een dikke knuffel van een vriend of vriendin het enige dat verzacht. Het geeft jou de ruimte om het gevoel er gewoon even te laten zijn. Een goede vriendin kan het echt wel van je hebben dat je even alleen maar klaagt of huilt of hoe je het ook wil benoemen. Voel je daarover niet schuldig er komt altijd een moment dat jij haar/zijn schouder mag en kunt zijn.

Verder is mijn advies: zoek afleiding. Ga je er niet helemaal in verliezen als het moment er is dat je zelf echt alles hebt gedaan wat je op dat moment kon doen. Dan kan je 100 opties bedenken, maar dan zal je moeten accepteren, hoe moeilijk het ook is, dat dit is wat het is en het niet meer in jouw handen ligt. En ja hoe dan? Door het gevoel te accepteren dat je voelt en door ruimte te maken voor de behoeftes dat jouw lijf ook geeft.

Ga slapen, huilen of afleiding zoeken door te bedenken wat je allemaal al wél hebt op dit moment. Of ga wat filmpjes op Netflix kijken; het kan van alles zijn. Misschien wel even helemaal niets; alles is goed, als je maar niet jezelf de ruimte geeft om je een lange tijd druk te maken over een situatie waar je niks mee kan. Dat helpt niet en het zorgt er voor dat jouw  batterij langzaam of misschien wel heel snel leegloopt en straks niet meer instaat bent om in actie te komen. Dus geef jezelf ruimte dan komt er ruimte in je hoofd. Lukt dat niet alleen? Praat er dan over en vraag hoe anderen in jouw omgeving het doen.

Loslaten blijft altijd moeilijk, maar mijn ervaring zegt: “Hoe harder je er tegen vecht, des te harder je jezelf erin gaat verliezen.” Vechten is goed, als het ook heel realistisch is en je wat positiefs oplevert. Gun jezelf ook tijd om op te laden en je zal zien dat dat ruimte schept. Dat is mijn advies. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Ruimte scheppen door acceptatie is een leerproces door bewustwording te krijgen, geduld te hebben en door goed te luisteren naar je innerlijke stem en je lijf je zal er steeds beter mee om kunnen gaan. Ga ervoor openstaan. Niet alleen door het te zeggen, maar ook door te gaan voelen en er naar te handelen. Dan gaat er ook meer rust ontstaan in spannende en onrustige tijden.

Veel liefs Debbie.