12:13 uur @ 28-02-2020

Het leven is wat je er zelf van maakt

Alles wat ik heb meegemaakt, alle mooie momenten, minder mooie momenten, mijn schoolcarrière, mijn werkcarrière, mijn mislukkingen en successen, positieve en minder leuke ervaringen hebben wel gemaakt wie ik nu ben als persoon. Alle levenslessen zijn dus niet voor niets geweest, want het vormt jou als persoon en het maakt jou unieke persoonlijkheid. We maken allemaal onze eigen levenslessen mee en bewandelen ons eigen pad. Soms kruizen we elkaars pad, soms delen we elkaars pad en soms moet je hem alleen bewandelen. Iedereen haalt er zelf een persoonlijke les uit die bij haar of hem past. Het leven is wat je er zelf van maakt, hoe je hem zelf invult en opvat.

Wel geloof ik dat je ook van elkaars levenslessen kan leren. Maar ik geloof ook dat je soms ook maar in de zelfde valkuil moet vallen en elkaar behoeden juist niet goed is. Soms moet je hem zelf meemaken om er een les uit te kunnen halen. Ik vind het zelf heel mooi om de mensen die bij mij komen in de praktijk of uit mijn omgeving te zien veranderen; of beter gezegd te zien leren van alles wat op hun pad komt. Ik zal ook heel eerlijk toegeven dat ik het ook wel eens lastig vind als iemand verandert of als ik zelf merk dat ik veranderd ben. Soms maak je dusdanig grote veranderingen in je leven mee dat je niet anders kan om daarin mee te bewegen en daar word je soms ook een ander mens door. Je maakt andere keuzes, keuzes die je in het verleden niet zou hebben gemaakt, maar je bent anders gaan denken of je hebt andere behoeftes gekregen door een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen.

Jouw omgeving.

Ja, dat betekent ook dat je omgeving om je heen mee verandert. Sommige mensen passen zich aan je aan of geven je de ruimte om te zijn wie je nu bent, en andere mensen passen dusdanige niet meer bij de persoon die je nu bent, die zal je vroeg of laat loslaten. Maar het geeft ook weer ruimte voor nieuwe ontmoetingen met mensen die misschien op dat moment beter bij jouw levenspad passen. En ook dat is goed. Mensen komen en gaan in je leven en sommige blijven. Maar één ding is zeker: van elke relatie met een persoon heb je wat geleerd. Ook daarin geldt: het is maar net hoe je het wil bekijken.

Loslaten, klinkt altijd zo heftig, maar dat je iemand loslaat, betekent niet dat je niet meer om die persoon geeft of koestert wat je met die persoon hebt beleefd. Het betekent dat je jezelf en de ander accepteert en waardeert als persoon en de ruimte gunt om hun eigen pad te mogen bewandelen zonder vast te zitten aan iets wat er misschien niet meer is. En dat is het mooie van het leven: loslaten betekent niet altijd voor altijd loslaten. Wie weet kom je elkaar nog wel weer tegen op je pad? Het leven zit gelukkig vol verrassingen.


In deze blog wil ik je mee nemen in een aantal inzichten die ik heb verkregen door gebeurtenissen in mijn leven. Ik deel dit met jullie om jullie te inspireren en te motiveren dat het een keuze is hoe je met situaties en gebeurtenissen in je leven kan om gaan. Wat heb jij eruit gehaald? Wat heeft het voor jou voor verschil gemaakt? Welke inzichten heeft het jou gebracht? Wat is belangrijk voor jou?.

Mijn tip aan jullie is: sta ook eens stil bij jezelf. Welke gebeurtenis heeft voor jezelf iets opgeleverd? Al is het iets heel kleins; alles is goed.


Door bewust te zijn van je eigen leven en keuzes, creëer je ook zelfkennis en orde in je hoofd. Het geeft ruimte om dingen achter je laten en door te stappen met wat je ervan geleerd hebt of het geeft je inzicht of de mogelijkheid om naar dingen te kijken in de toekomst door andere ogen. Het geeft je de mogelijkheid om de volgende keer als je iets soortgelijks overkomt, bewuster een keuze te maken. Ik zal het leuk vinden als je onderaan mijn blog op facebook of Intagram een inzicht wil delen uit  jouw leven die jou anders naar iets heeft laten kijken en je dus iets van hebt geleerd in het hier en nu. Wie weet inspireer je iemand anders met jouw inzicht om iets ook met andere ogen te gaan bekijken of misschien motiveer je wel de ander om bewuster keuzes te maken en help je iemand verder op zijn of haar pad door jouw verhaal te delen.

Een stukje uit mijn leven

Poeh, er zijn best veel dingen gebeurd. Ik ben nu 34 jaar oud en ik ben ook niet meer de jongste; vooral door de ogen van mijn kinderen is 34 jaar heel oud. Haha, nee hoor, ik klaag niet, maar wat ik zeker heb geleerd is dat leeftijd helaas niets zegt, en je van elke dag moet genieten want het is niet vanzelfsprekend dat ik nog 50 jaar voor mij heb liggen. Ik heb onlangs veel jonge mensen uit het leven gerukt zien worden uit mijn omgeving. Dus stel je dromen en wensen niet te lang uit, leef in het nu, pluk de dag en geniet.

Zelfbeeld

Als jullie mijn blogs weleens meer hebben gelezen, dan heb je ook wel kunnen lezen dat ik vroeger geen hoge pet van mijzelf op had. Ik had een minderwaardig zelfbeeld. Ik ben in mijn jeugd helaas niet altijd de juiste mensen in mijn leven tegengekomen die het beste met mij voor hadden. Ik ben door diepe dalen gegaan, heb mij ook slachtoffer gevoeld en liet het mijn leven vroeger daardoor beheersen. Later kwam ik op het punt in mijn leven dat ik mezelf de volgende vraag heb gesteld: blijf je voor altijd slachtoffer en blijf je jezelf altijd omlaag trekken of ga je stoppen dit je leven te laten beheersen en er je levenslessen uithalen en je kracht terugvinden om wat van het leven te maken? Dat laatste was mijn keus. Ik heb er hard voor moeten werken en ben door diepe dalen gegaan, maar hoe gek het ook klinkt het heeft mij ook sterker gemaakt.


Mijn trauma’s en mijn nare ervaringen zorgen nu dat ik mensen kan coachen die soort gelijke dingen hebben meegemaakt en weer aan hun eigen stuur willen staan.

Doordat ik zelf ook dingen heb meegemaakt. Kan ik mij denk ik beter inleven/verplaatsen in anderen. En ook al zou ik het liever willen vergeten wat er gebeurd is, ik kan de inzichten die ik daardoor heb gekregen omarmen en daar mijn kracht van maken in mijn werk. Ik heb niet alles uit een boekje; ik praat ook uit mijn ervaring waardoor ik de mensen in mijn praktijk echt kan coachen uit gevoel en niet alleen maar theoretisch. Maar ook hiervoor geldt: het is een keuze hoe je met dingen omgaat. Het is jouw leven. Niets is per se goed of fout. Maar ik gun je wel om gelukkig te zijn met jezelf, hoe je dat invult is aan jou!

Ik hoop dat jullie deze blog interessant vonden en fijn vonden om te lezen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.


Liefs Debbie Pouwels


Delen: