11:44 uur @ 27-06-2019

Kies jij vaak voor het oude vertrouwde? Of stap jij uit jouw comfortzone?

Ieder mens maakt dingen mee in het leven. Iedereen bewandelt en kiest zijn of haar eigen pad. Ieder mens ontwikkelt op zijn eigen manier. Iedereen heeft ook zijn eigen karakter en eigen valkuilen. Een ieder reageert anders op een situatie die men meemaakt. Dat heeft vaak met angst te maken over het onbekende; het niet te kunnen overzien van ‘wat als’.

Dan kan je op verschillende manieren reageren: het oude vertrouwen en bekende vast willen houden (ook wel gezegd je kop in het zand steken) of je kan er voor kiezen om uit je comfortzone te stappen. En wat je keuze ook is, het is niet per se goed of fout; het is jouw keuze. Maar het bepaalt wel hoe jij jezelf ontwikkelt. Hetzelfde geldt voor het vraagstuk: “Voel jij je slachtoffer van alles wat jou overkomt of aan gedaan wordt en blijf je daarin hangen of incasseer je het en durf je het aan te gaan?” Hoe naar de situatie ook was of is, er is iets positiefs uit te halen. Wat heb je ervan geleerd of wat heeft het bij jou losgemaakt? Of wat of wie ben je daardoor tegengekomen? Heeft het jou sterker gemaakt of geholpen tot andere inzichten te komen?

Ik merk dat we vaak geneigd zijn vooral te zien wat er allemaal niet fijn is aan een situatie. Maar we vergeten dat het jou heeft gemaakt wie jij nu bent. We hebben levenslessen nodig; leuke en minder leuke om te groeien in ons eigen proces. Dit maakt wie en wat jij bent. Het blijft aan jou hoe je ermee omgaat. Laat je je door angst leiden of ga je door dat kwetsbare gevoel heen en spring je in het onbekende waar je de gevolgen niet zeker van weet? Ën juist dit vind ik zo interessant: waarom maak jij jouw keuze? Ben jij je bewust van jouw eigen keuzes of doe jij dat omdat je dat altijd al deed of omdat het je zo is aangeleerd en het dus veilig en vertrouwt voelt?

Ik ben in mijn leven momenteel heel bewust keuzes aan het maken, mijn keuzes

En wauw! Dan kom ik erachter dat ook ik enorm gehecht ben aan het oude vertrouwde. Zelfs het oude vertrouwde waar ik mij diep van binnen helemaal niet zo happy bij voel of wat ik het liefst anders wil of zou willen delen met anderen. Ik merk dat ik enorm aan het veranderen ben. Ja, en dat gebeurt omdat ik mij zelf uitdaag om uit mijn comfortzone te stappen. En dat gebeurt dan weer omdat ik ook behoorlijk wordt uitgedaagd in de keuzes die mij nu worden voor gelegd. Die een ieder van ons krijgt en je weer tot de vragen laat komen: hoe ga ik ermee om en wat doet het met mij? En niet te vergeten als jij uit je comfortzone stapt, zal jouw naaste omgeving daar ook wat van vinden. Wat doet dat met hen, maar vooral: wat doe dát weer met jou?

Wat een vraagstukken, hè?

Maar dat is wel iets wat jou maakt, wie jij bent en hoe jouw leven eruit ziet. Probeer jouw leven eens met een frisse blik te bekijken. Durf eens te doen wat je eigenlijk niet durft. Dat houdt je uit je uit je cirkel waar je misschien heel moeilijk uit komt. Waarom doe je of reageer je niet eens totaal anders dan datje normaal doet?

Begin met kleine stappen, koop eens die foute super gekke schoenen die je al heel lang wilt en stiekem heel mooi vindt, maar niet draagt omdat je altijd zwarte basic schoenen aan heb. Dus het oude vertrouwde loslaten! Een meer persoonlijk voorbeeld: maak eens een keuze waar jij al heel lang van droomt. Bijvoorbeeld alleen op vakantie gaan of een stilteweekend volgen (stilteweekend staat op mijn wensen lijstje).

Ik ben het afgelopen weekend zelf nog uit mijn comfortzone gestapt

Ik heb gekozen om een select groepje vriendinnen dichterbij een kwetsbaar onderwerp te laten, iets wat ik voor mezelf hield omdat ik het gevolg niet kon overzien en omdat ik niet wist, wat zei van mij gingen denken als ik daar open over zou zijn. En het mooie is er ontstond daarna iets bijzonder moois wat ik van te voren niet kon bedenken. Ja, ik zag er tegenop, maar niemand vond er echt wat van. Er was juist heel veel begrip en ze dachten mee in oplossingen. terwijl ik enorm mijn best deed om het al jaren uit schaamte en angst te verbergen.

Ik doorbrak het weekend mijn eigen oude vertrouwde veilige haven. En nu denk ik bij mezelf: “Waarom koos ik die moeilijke weg jarenlang?”, terwijl je toch nooit weet wat er ontstaat als je anders doet dan je normaal deed. Er kan ook iets heel moois ontstaan door verandering in je vaste oude patronen, het levert je ook groei op. Persoonlijk zeker maar ook met de mensen om je heen kan het de verdieping in gaan. En dat doordat jij niet wegloopt of verbergt maar laat zien en het onbekende aangaat.

Mijn boodschap aan jullie is: “Durf in het diepe te springen, durf je hart te volgen en laat je niet te veel leiden door het onbekende of het veilige vertrouwde.”. En mijn grootste boodschap aan jullie is: “Probeer de keuzes in je leven met een positieve blik te bekijken, elk nadeel heeft ook zijn voordeel.”, echt waar, en mocht je die niet meteen zien, dan komt die wel. Ik geloof dat ik steeds gelukkiger word omdat ik mezelf durf uit te dagen om uit mijn comfortzone te stappen en daardoor mijn leven spannender en leerzaam te houden. Ook merk ik dat ik mijzelf daardoor beter leer kennen en een leuker puurder mens wordt voor mezelf en anderen, omdat het mij gelukkiger maakt.

Ik daag jou ook uit om jezelf te gaan ontdekken. Wie ben jij en wat wil jij? Wat doen levenslessen met jou? Want het is zo leuk om jezelf ook echt te kennen en te blijven uitdagen in dit leuke leven.

Liefs Debbie PouwelsDelen: