15:14 uur @ 01-06-2019

Hoe ben ik een goede vriend(in) voor iemand met een minderwaardigheids-gevoel?

Goede vriendinnen hebben dat is super fijn, maar soms ook heel moeilijk. Vind er maar eens één die ook echt een goede vriendin is als je niet de gemakkelijkste blijkt te zijn. De meeste vriendschappen stranden al snel als het te ingewikkeld lijkt te zijn of wanneer je erachter komt dat er een muur zit.

Geloof me, een echte goede vriendschap komt je niet aanwaaien. Daar moet je wederzijds moeite en tijd in steken. Iedereen heeft een rugzak, een eigen karakter en een gebruiksaanwijzing. Als je echt een klik hebt en vertrouwen met elkaar opbouwt dan zal je jezelf steeds minder verbergen, je bent dan echt jezelf met al je onzekerheden en issues erbij. En ja, dat kan soms ook echt botsen, maar als je je gevoel volgt en er echt voor gaat dan kan je echt goud in handen hebben. Zeker als je iemand ontmoet met weinig zelfvertrouwen of anders gezegd, met een negatief zelfbeeld, dan zal je extra geduld en liefde moeten kunnen geven om jullie vriendschap te kunnen laten slagen.

Negatief zelfbeeld klinkt zo negatief, maar deze mensen zijn misschien wel de leukste en liefste mensen die je kan ontmoeten. Alleen ze zijn niet lief voor zichzelf en dat maakt het soms heel ingewikkeld en verdrietig voor henzelf en ook soms voor hun naasten. Mocht je daar doorheen kunnen prikken en de steun willen en kunnen bieden om daarmee aan de slag te gaan, dan heb je daarna de beste vriendin die je maar kan wensen. En meestal is ze dat nu al, anders voelt het niet zo goed.

Vroeger had ik een minderwaardigheidsgevoel

Ik was zelf die vrouw met een negatief zelfbeeld en merkte dat er heel weinig informatie over te vinden was waar je echt wat aan had of waar je jezelf mee wilde identificeren. Het is niet iets wat direct zichtbaar is en vaak heb je er ook geen naam aan gegeven. Het is nogal wat om eerlijk te zijn over je gevoel en hoe je over jezelf denkt tegenover andere mensen. Wat zouden mensen dan wel niet van mij vinden en dan ben ik helemaal stom. Erover open zijn is precies jouw pijn. Wie is er nou te vertrouwen en oordeelt dan niet over je? Je vindt jezelf al stom, dom en weet ik wat nog meer en dan zal je dat even op tafel gooien? Dadelijk wordt het nog bevestigd ook? No way!

Het is een cirkel waar je in blijft hangen en wat je ook daardoor zelf in standhoud. Want als je niet zegt wat je denkt en wat er in je omgaat, dan kunnen mensen er niets mee. Dus kan men je er ook niet in steunen. Maar iemand die je echt ziet, gaat wel dingen bij je zien. Een echte vriendin bouwt vertrouwen met je op en zal je steunen en jou een kijkje te laten nemen door de ogen van haar naar jou. Ze zal je laten zien hoe mooi, lief en slim en nog veel meer jij bent. Ze zal naar je luisteren, je serieus nemen en je steunen om de weg te vinden naar meer zelfliefde. En nee, zij kan het niet voor je oplossen maar wel iemand zijn die jou daarin kan ondersteunen en je spiegelen zodat je misschien de dingen met een andere blik kan bekijken.

Misschien kan zij jou wel het laatste zetje geven dat je nodig hebt om hulp te zoeken bij een coach of psycholoog als het echt te zorgwekkend is. Hoe dan ook, een goede vriendin kan jij heel goed gebruiken. En vergeet niet; daarnaast zijn jullie ook gewoon vriendinnen, die ervoor elkaar zijn. Het is het dus geen eenrichtingverkeer. Dat zou namelijk ook niet gezond zijn. Plezier samen kunnen hebben is heel belangrijk, dus maak het niet te zwaar en zoek ook juist samen de leuke dingen op.

Werken aan een oplossing

In dit blog beschrijf ik wat tips die zeker fijn zijn om te lezen voor mensen die zichzelf of iemand uit hun omgeving herkennen in mijn verhaal. Maar onthoudt, niemand is hetzelfde en wees voorzichtig met harde uitspraken. Zie het als een hulpmiddel; niet als een oplossing. Een negatief zelfbeeld ontstaat niet zomaar. De meeste mensen hebben nare dingen meegemaakt waardoor ze zo over zichzelf zijn gaan denken. Dat gaat niet zomaar over, dat verandert niet zomaar, veranderen dat heeft tijd nodig en vaak ook professionele hulp.

Maar met deze tips kan er wel een fijne basis zijn; een fijne vriendin waardoor de volgende stap richting professionele hulp makkelijker zal kunnen zijn. En dan nog blijft het altijd de eigen keus of je je zo wil blijven voelen of dat je in gaat zien dat je zoveel meer waard bent dan je jezelf nu voelt en dat je jezelf te kort doet. Ik spreek uit ervaring en kwam ook van ver.

Zelfliefde is het mooiste cadeau dat jij jezelf kan geven. En hoe rot jij je nu ook voelt, dat is jouw negatieve stem. Er bestaat een positieve stem in jou die je wel zelfliefde kan geven. Je zal er alleen wel wat voor moeten doen om die positieve stem in jouw sterker te laten zijn dan die stem die steeds zegt dat jij niet goed genoeg bent.

Tijd voor tips

Hieronder heb ik wat omgangstips geschreven die mij hielpen in de tijd dat ik geen zelfliefde had en wat ik juist prettig had gevonden. Toen ik mij zo voelde, had ik gelukkig een paar echte vriendinnen waaronder één waar ik in die tijd heel close mee optrok (en nu nog, ondanks afstand tussen onze woonplaatsen). Zij zag mij echt en liet mij inzien met veel herhaling en geduld hoe mooi en leuk ik werkelijk was.

 • Geef vertrouwen door moeite te nemen en door tijd te maken voor je vriendin. Soms helpt een vaste afspraak vertrouwen te geven. Wij woonden niet bij elkaar om de hoek, maar we zorgden ervoor dat er altijd een nieuwe datum stond om naar uit te kijken. Dat gaf het gevoel dat ze echt blij met was en mij wilde zien. Dat gaf vertrouwen.
 • Luister echt en maak oogcontact ook al is dat soms juist te confronterend, maar je hebt het gevoel dat je wel echt gezien wordt; letterlijk. Bouw dat rustig op en doe dat niet overdreven. Half luisteren en ondertussen teveel om je heen kijken kan het gevoel van desinteresse versterken.
 • Zeg de ander niet wat ze moet denken, neem haar gevoel serieus. Voorzichtig meedenken over problemen is wel fijn. Dat kun je doen door voorbeelden uit je eigen leven te geven en daarbij vertelt hoe jij dat hebt aangepakt. Ook als het niet goed is uitgepakt, want dan ziet ze dat het bij jou ook niet altijd even goed heeft uitpakt en dat jij ook nog steeds van jezelf houdt. Fouten en verkeerde keuzes maken mag zonder daarna jezelf te straffen door jezelf naar beneden te halen.
 • Kom zelf ook met je eigen issues bij je vriendin, wees gelijkwaardig en laat haar meedenken met jouw problemen. Dus vraag adviezen terug. Laat zien dat jij ook niet perfect bent en onzekerheden hebt. Dat geeft jullie beide ruimte om jezelf te zijn en dingen aan elkaar te kunnen laten zien. Bied wederzijds een schouder aan om op uit te huilen.
 • Probeer samen op een voorzichtige manier haar innerlijke stem aan te passen, door liever voor haarzelf te leren zijn, door bijvoorbeeld dingen om te draaien. Want ze weet wel jou te vertellen als je niet lief bent voor jezelf en door dat te spiegelen maak wordt ze daar meer bewust van en kan er soms langzaam een verandering ontstaan.
 • Mocht je merken dat je vriendin professionele hulp nodig heeft, probeer dat dan voorzichtig voor te stellen. Het is best confronterend en in het begin kan zij zich er zeker aangevallen door voelen. Dat had ik ook in het begin, maar uiteindelijk ziet je vriendin waarschijnlijk ook wel in dat hoe ze nu over zichzelf denkt te veel negativiteit geeft aan haar leven. Maar nogmaals, dat kan je niet afdwingen; zij moet daar klaar voor zijn. Jij kunt er alleen maar zijn en laten voelen dat je dat ook voor haar blijft doen.
 • Laat voelen en zien dat ze goed is zoals ze is. Breng samen tijd door. Benoem ook regelmatig dingen die je goed, leuk of mooi aan haar vindt. Mijn vriendin zei met regelmaat: “Ik ben trots op jou.” en “Wat ben ik toch blij met jou.”, dat gaf mij altijd zo’n vertrouwensboost, want ze meende het echt en dat voelde ik wel. In het begin kon ik het niet aannemen en dan zei ze: “Deb, ontvang het nou eens.”. Ik gooide het meteen terug en gaf haar een compliment of zei dat zij daar beter in is. Maar later kon ik zeggen: “Dankjewel”, en het binnen laten komen. Herhaling en oefening baart kunst.
 • Wees een voorbeeld. Laat zien dat jij doelen stelt, risico’s durft te nemen en flexibel bent als het anders uitpakt dan je had gehoopt. Benoem de voor- en nadelen of de risico’s van de stap die je gaat nemen. En vertel dan wat jouw gevoel is bij beide scenario’s. Dit laat zien dat risico’s nemen en keuzes maken moet. En dat het je, hoe het ook uitpakt, geen minder leuk mens maakt. Volgende keer beter; haal je les eruit en maak de volgende keer een andere keuze. Mijn vriendin deed in mijn ogen alles wat ze wilde. Wauw, ik keek soms wel een beetje tegen haar op. Maar doordat ze mij erbij betrok ook als het niet lukte, begon ik in te zien dat ook zij niet altijd alles in één keer goed deed, er hard voor moest werken en ook moest vallen en opstaan. Ik begon in te zien dat we niet zoveel verschilden; alleen ik strafte mijzelf voor keuzes die niet goed uitpakten en zij haalde haar les eruit en bedacht een nieuwe stap.
 • Wat zij ook deed, was haar innerlijke stem laten horen. Als je een negatief zelfbeeld hebt, weet je eigenlijk niet wat normaal is. Ik was daar ook zoekende naar. Ik noemde mensen die zelfverzekerd leken: arrogant. Ja, mijn man en zij waren voor mij mijn voorbeelden. Heel stiekem dacht ik weleens: “Pff, wat kunnen ze arrogant zijn.”, maar tegelijk voelde ik een vorm van jaloezie, zo van: “Wauw. dat lijkt mij toch wel heel fijn als je zo in het leven kan staan!” Ik had deze twee mensen op een voetstuk geplaatst. Zij leken mij mensen die alles voor elkaar hadden en niet in geen enkele vorm tegen issues aan liepen zoals ik die ervaarde. Maar niets was minder waar. Mijn vriendin liet ook zien dat zij ook wel issues had en niet zo perfect zelfverzekerd was als ik dacht dat ze was. En dat heeft mij echt geholpen; hoe gek dat ook klinkt. Nu lachen we er soms samen om als we met dezelfde issues lopen en roepen dan allebei: “Oh wat fijn dat jij dat ook hebt; zo herkenbaar!” En niet dat we elkaar dat gunnen, maar dat laat je mens voelen en daarbij gelijkwaardigheid in de vriendschap. Dat mag er zijn en het hoort erbij.
 • Ze liet mij ook voelen dat ze van mij leerde en dat gaf mij ook een ander beeld van mijzelf. Ik voelde mij wat waard als zij, die ik zo geweldig vind, van mij kan leren. Nou dan zie ik mezelf misschien toch niet helemaal zoals ik werkelijk ben.
 • Ze spiegelde mij ook als ik weer onnodig onzeker was over bepaalde dingen. Ondanks dat ik haar soms uit onzekerheid wegduwde, omdat ik dacht dat ik geen goede vriendin was, bleef zij juist heel geduldig met me. Dan zei ze dat ik niet zo stom moest doen en gaf mij het vertrouwen dat ze nergens heenging. Ze was er gewoon altijd. En niet altijd fysiek door onze woonafstand, maar wel telefonisch of met lieve kaartjes. En ze vertelde mij dan ook dat zij ook niet zo perfect was en spiegelde mijn gedrag waardoor ik weer helder kon denken.
 • Maar wat ze ook deed, was mij laten zien dat ze wel zelfliefde had en van zichzelf hield. En dit waren voor mij allemaal bij elkaar de grootste lessen. Ze liet al haar kanten zien en liet zo langzaam inzien dat ik de enige was die mij zelf te kort deed en ik daar als enige verandering in kon brengen. En dat was waar ik hulp voor gezocht heb. Nu kan ik zelf mensen als coach (en als vriendin) helpen en begeleiden om zelfliefde te ontdekken en omarmen.

Een paar heel belangrijke tips voor vriendinnen

Verlies jezelf er niet in. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Trek je grenzen en breng ook tijd door met andere vriendinnen. Je bent vriendin; geen coach of psycholoog. Maak samen ook veel plezier en lol met elkaar. Doe leuke dingen samen, maar ook los van elkaar. Leg vooral niet de verantwoording of plicht om het op te lossen bij jezelf. Wees gewoon die vriendin, die schouder om op uit te huilen en geef liefde en advies. Blijf goed voor jezelf zorgen. Zorg dat deze vriendschap gelijkwaardig blijft ondanks het verschil in zelfliefde.

Ik ben super blij met wie ik nu ben en gun het jou ook. Ben je wel toe aan professionele hulp? Laat mij je dan je coachen en wie weet sta jij dan net zo te stralen in het leven als die mensen waar jij nu tegenop kijkt.

Heel veel Liefs Debbie PouwelsDelen: