19:30 uur @ 29-01-2019

Omring je met mensen die jou echt zien

Wist je dat…

een klein groepje mensen om je heen heel belangrijk is? Ja, natuurlijk wist je dat, Maar wist je ook dat deze mensen heel veel invloed hebben op de keuzes van jouw levenspad? Ik ben benieuwd of jij daar bewust van bent.

Geven ze jou energie? Motiveren ze jou? Kunnen ze jou ook spiegelen? Kennen ze jou echt en durf jij jezelf bij hen te zijn? Of maak je jezelf dat alleen maar wijs, omdat jij misschien denkt dat zoveel mogelijk vrienden om jou heen jou gelukkiger maakt? Of misschien heb jij wel andere redenen waarom je niet kritisch bent of misschien heb jij wel de juiste mensen om je heen.

Om erachter te komen of jij de juiste mensen om je heen hebt, zal je voor jezelf duidelijk moeten hebben wat jij van deze mensen verwacht. Uiteraard moet dat wel wederzijds zijn. Ook jij moet deze mensen wat terug kunnen geven. Een relatie moet naar mijn mening gelijkwaardig zijn. Natuurlijk mag deze relatie door omstandigheden wel even uit balans zijn, maar hij moet wel terug in balans komen met gelijkwaardig geven en nemen. Soms heb je dat niet door en sluipt het erin dat jij veel meer geeft, maar er weinig voor terugkrijgt. Of misschien vertel je jezelf wel dat je geen verwachtingen hebt.

Sorry, ik geloof niet dat je geen verwachtingen van elkaar hebt. Bewust of onbewust heeft iedereen verwachtingen. Luister maar eens goed naar jouw gevoel of dat fluisterstemmetje in jouw hoofd in sommige situaties. Je kan je teleurgesteld of onrustig voelen. Zo zijn er wel meer signalen die wij mensen heel goed kunnen wegwuiven. Soms is dat ook gewoon iets wat je moet doen. Zeker als je erg onzeker bent en dat gevoel op grond van je eigen referentiekaders is gebouwd.

Probeer wel altijd jouw gevoel te bekijken van andere kanten. Bespreek het ook eventueel met een onafhankelijke vriendin die dingen goed kan bekijken uit de ogen van beide partijen. Maar blijf niet in een scheve vriendschap of relatie zitten. Want anders groeit het scheef en is het zeker niet meer gelijkwaardig en geen juiste relatie meer voor jullie beiden.

Voor iedereen is een zetje in de rug goed!

Het is toch fijn als je soms net even dat zetje krijgt om te doen wat je echt wilt, maar anders nooit zou doen? Het is toch fijn als er iemand is die jou echt kent? Of iemand in je omgeving hebt die je kan spiegelen, zodat je anders naar iemand of iets kan kijken? Als je alleen maar rondcirkelt in je eigen hersenspinsels, blijf je misschien wel een vicieuze cirkel hangen waar je met een beetje pech jaren in blijft hangen of erger: er niet meer uitkomt. Waarom zouden we dat willen? Waarom investeren we niet in een groepje mensen om ons heen? Dat groepje mensen om je heen kan jou maken of breken. Tenminste, dat is wel hoe ik het zie bij mezelf en ik zie dat ook bij anderen gebeuren.

Als je niet de juiste mensen om je heen hebt, dan zal je merken dat je vaak tegen demotivatie aanloopt. Of je voelt je niet gesteund of begrepen. Of wordt je niet gevoed in wat jij echt wilt, het trekt je naar beneden. Bijvoorbeeld: Je wil je al jaren omscholen zodat je de baan kan gaan doen die je al heel lang wil doen. Je bespreekt dat met je naasten en die zien allemaal irrelevante beren op de weg en steunen je helemaal niet om dat te doen. Doordat je naasten je er niet in steunen en je demotiveren, besluit je niet te doen wat je eigenlijk echt heel graag wilt doen.

Dit is echt zo’n typisch voorbeeld van dat jouw omgeving veel invloed op je kan hebben. Want als deze mensen zouden hebben gezegd: “Wat gaaf dat je dat wilt gaan doen! Hoe zie je het voor je?”, en met je mee willen denken, dan was je hoogstwaarschijnlijk wel die studie gaan doen zodat je jou droombaan kan gaan realiseren.

Ander voorbeeld: je zit niet goed in je vel en ziet alles niet meer zo positief. Je zit in een negatief spiraal naar beneden. Jouw omgeving begrijpt dat niet en doen ook niet hun best om het wel te begrijpen of men voedt je gevoelens alleen maar. Dan heb je niet de juiste mensen om je heen. Want de juiste mensen doen hun best om je te begrijpen en zouden je ook willen helpen om uit jouw negatieve spiraal te halen. Door ervoor je te zijn, een luisterend oor te bieden of een reden te geven om dingen met een andere blik te bekijken. Bijvoorbeeld door te vertellen hoe mooi en leuk je bent of hoe trots ze zijn op jou en jouzelf te laten bekijken door hun ogen. En als dat allemaal niet helpt je adviseren hulp te zoeken en je daarin te steunen.

Afscheid nemen? Of er over praten?

Ik weet dat het soms een heel moeilijke beslissing is om mensen om je heen te laten gaan. Soms is dat ook niet nodig. Na een goed gesprek kunnen er ook dingen veranderen in jullie relatie. Of je kunt het op een laag pitje zetten, omdat jullie gewoon op dit moment niet het beste in elkaar naar boven halen. Dat is ook heel krachtig en betuigd van veel liefde voor elkaar.

Mocht dat niet zo zijn, durf dan verder te kijken geef elkaar de ruimte om andere mensen te ontmoeten die op dit moment jou wel kunnen aanvullen. Ik geloof dat de juiste mensen om je heen heel belangrijk zijn. Tenminste, dat zijn ze voor mij wel. Zonder mijn vriendinnen en man zat ik nu geen blogs te schrijven en was ik niet nu burn-out-coach geworden. Ik was dan al helemaal niet een vrouw geworden die trots durft te zijn op haarzelf.

Ik voel me goed!

Natuurlijk heb ik daar zelf heel hard voor gewerkt, maar deze mensen gaven en geven mij wel het gevoel dat ik het goed doe en het kan. Geloof me, dat helpt en dat vindt elk mens fijn! Want van complimenten en vertrouwen krijgen gaat ieder mens groeien en bloeien. Voor deze vriendinnen en partner ben ik heel dankbaar en ik zal ook altijd mijn best blijven doen om hen ook te geven wat zij verdienen. Ik gun hen de hele wereld en zij mij en dat is mij heel veel waard.

Ik hoop dat je aan dit blog veel kan hebben en er voor jezelf een eigen boodschap uit kan halen die bij jou past. Mocht je nou eens een onderwerp hebben waar je mij een blog over wil laten schrijven, stuur me dan gerust en bericht, want ook jouw input is altijd welkom!

Liefs Debbie PouwelsDelen: