MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Blog: Laten we niet alles kapot maken door Corona

12:46 uur @ 14-03-2020 - directe link

  

Blog: Laten we niet alles kapot maken door Corona

 

Het is nu zaterdagochtend en ik overdenk de week. Wat was dit een week van totale gekte voor ieder van ons. En het zal volgende week helaas niet minder zijn, vrees ik.

 

Heel eerlijk, toen ik een paar weken geleden hoorde over het Coronavirus, dacht ik: “Het is vreselijk, maar hoe lullig het klinkt, het is nog ver weg van ons bed.” Alleen duurde dat niet lang en het kwam in een rap tempo ook naar ons land.

 

Wauw, wat een onduidelijkheid is er toch over. En wat ontploft het internet met meningen en zelfverzonnen verhalen of waar de bron niet eens zo betrouwbaar van is. Ik ga in dit blog niet schrijven over inhoudelijke dingen wat betreft Corona, dat laat ik aan de experts over. Het RIVM is wat mij betreft de enige bron waar je echt naar moet luisteren.

 

Waar ik wel over wil schrijven, is alle verdeeldheid die nu heerst en de sfeer in ons land. De haat die wordt verspreid op internet en in de supermarkten. Iedereen gaat anders om met deze situatie. Sommige mensen gaan heel hard roepen dat het gewoon een griepje is, anderen gaan hamsteren en anderen zitten bang binnen en durven de deur niet meer uit.

 

Iedereen heeft het recht op om hier op haar/zijn eigen manier mee om te gaan.

 

Maar mensen, ik wil wel een oproep doen op iedereen. Hou respect voor elkaar en behandel elkaar ook zo. Iedereen mag het voelen op haar/zijn eigen manier. Elkaar afbranden in de supermarkt omdat iemand er wel voor kiest om wat extra in te slaan, slaat in mijn optiek nergens op. In plaats van die persoon uit te schelden of te kleineren in de rij bij de kassa, door hardop over haar te roddelen met een medeklant die net zo denkt, kan je ook je mond houden en die persoon in haar/zijn waarde laten. Jij weet niet waarom deze persoon extra inslaat; jij weet niet wat haar/zijn overwegingen zijn. Misschien gaat zij wel 2 weken in quarantaine en slaat ze daarom in. Of werkt ze in de zorg en heeft ze weinig tijd voor boodschappen. Of wat voor redenen dan ook. Dus oordeel niet te snel.

 

We mogen elkaar niet aanraken, knuffelen of kussen in deze tijd. Dat is al kil genoeg. Laten we die kilheid dan niet versterken door ook nog eens onze meningen zo hard te roepen.

 

Laten we met elkaar verbinden. Luister naar elkaar en denk mee in oplossingen. Glimlach wat vaker naar elkaar. Er ontstaan nu zulke rare situaties. Mensen voelen zich onder een vergrootglas liggen. En dat geeft weerstand en irritatie.

 

Een voorbeeld: ik at eergisteren een ijsje met mijn dochtertjes. Een mevrouw naast ons verslikt zich in haar drankje. Het logische gevolg is dat mensen dan opkijken. In dit geval niet omdat ze denken dat deze vrouw Corona heeft, maar om te beoordelen of het goed gaat met deze vrouw en of ze hulp nodig heeft. Die vrouw voelt zich zo erg bekeken, omdat ze zelf de conclusie trekt dat we misschien denken dat ze Corona heeft, en begint te schreeuwen: “Jullie hoeven niet zo te kijken, ik heb geen Corona hoor!!”. Mijn kinderen schrokken van deze onvoorspelbare boosheid naar onder andere ons, omdat ook wij omkeken. Mensen denken in deze tijd nog meer voor een ander. Mensen worden helemaal bang gemaakt door de mediagekte en maken bizare sprongen en uitspattingen.

 

Laten we proberen met elkaar rustig te blijven en de sfeer goed te houden. We willen tenslotte allemaal liever het normale leventje behouden. Laten we dan zorgen dat we elkaar lief blijven houden, elkaar helpen waar het mogelijk is en meedenken in oplossingen. Corona lossen we daar helaas niet mee op, maar het maakt op deze manier niet meer kapot dan nodig is.💕

 

Veel liefs, Debbie Pouwels.