MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Veranderingen kan je zo zwaar maken als je zelf wil

17:00 uur @ 18-08-2019 - directe link

We veranderen allemaal, maar ben je daar jezelf ook bewust van? Vaak hebben we het niet altijd meteen door. Als we erop worden gewezen door anderen kunnen we ons daar zelfs door aangevallen door voelen. Jezelf spiegelen is niet altijd even makkelijk, sommige mensen hebben het besef pas later of misschien wel nooit dat ze zelf ook aan het veranderen zijn.

Veranderen hoort bij het leven

Niemand blijft hetzelfde. Onbewust en bewust veranderen je karakter, je keuzes, je meningen en je behoeftes. Toch voelt het oude vertrouwen soms zo fijn dat je het loslaten erg moeilijk vindt. Ook geven we vaak andere mensen en dingen de schuld van de verandering die jij voelt of ziet gebeuren. Dat is makkelijker dan bij jezelf te raden gaan of het misschien wel klopt dat jij veranderd bent of dat je wellicht allebei aan het veranderen bent.

Hoe harder je daar tegen vecht des te lastiger het is. Als je nou echt bij jezelf te raden gaat dan weet je ook dat je mee moet gaan in dat gevoel. Ook als het betekent dat relaties veranderen en misschien wel eindigen. Waarom zouden we iets willen vasthouden wat niet meer zo voelt of wat verandert? Misschien moet je samen een nieuwe weg in slaan of misschien moet je het loslaten en ieder hun eigen pad laten bewandelen. Diep van binnen weet je wel wat juist is. Doe je dat niet dan gaat het je beheersen; het vreet aan je, je blijft denken: “Wat doe ik verkeerd?” en “Wat kan ik doen om het weer als vanouds te laten voelen?”. Dat kan nooit de bedoeling zijn van jullie relatie. En omdat je allebei andere verwachtingen hebt, zal je blijven vechten tegen iets onomkeerbaars.

Vaak is er één al lang zijn of haar eigen pad ingegaan en de ander zoekt nog een weg die er niet meer is. Om het in stand te houden moeten er twee mensen wat voor doen. Gebeurt het niet? Laat het dan los. Loslaten betekent niet dat je niet om elkaar geeft, maar het betekent dat je eigenwaarde hebt en jezelf en de ander gunt om door te stappen. Wie weet kruizen jullie wegen over een tijdje wel weer en vinden jullie dan weer de verbinding.

Veranderingen zijn niet alleen lastig in relaties, maar ook voor jezelf

Je zal merken dat je soms zelf ook ervan baalt dat je iets anders voelt dan je gewend bent van jezelf. Er eerlijk voor uit komen kan moeilijk zijn. En dan heb ik het ook om tegenover jezelf eerlijk zijn dat je dingen of relaties anders wil in je leven.

Denk maar bijvoorbeeld aan je werk. Je merkt dat je er al langere tijd minder plezier in hebt. Je gaat met moeite naar je werk. Maar het idee om weg te gaan, vind je lastig, want dan moet je ergens anders opnieuw beginnen en alles opnieuw leren. Vaak kan je hiermee jaren doorlopen en je ongelukkig voelen. Maar de enige die in de weg staat, ben je zelf. Je vecht tegen die verandering die jij voelt.

Soms komt een verandering erg onverwachts op je pad of misschien wordt die voor jouw gevoel wel bepaald door een ander of door het lot. Zo had je het niet voorgesteld en alles moet voor je gevoel ineens anders. Dat je eerst weerstand voelt is logisch, maar daarna zal je mee moeten gaan in de beweging die je nodig hebt om door te gaan. Anders loop je vast en maakt het je ongelukkig.

Ikzelf ben ook tegen de bovengenoemde dingen aangelopen en soms wel meerdere malen

Zelf denk ik dat iedereen wel tegen de moeilijke dingen van verandering aanloopt. Maar wat ik wel steeds beter leer, is dat ik mag veranderen, dat ik mijn mening en gevoel mag bijstellen en ook dat mensen er wat van kunnen en mogen vinden. Maar wat ik vooral geleerd heb, is dat ik mij daardoor niet moet laten tegenhouden om mijn eigen pad te blijven volgen. Dat mensen mogen komen en gaan in mijn leven ook als ik dat nooit had verwacht. Natuurlijk mag dat ook pijn en verwarring te weeg brengen, maar het hoort bij het leven en als je dat laat gebeuren zal je ook merken dat fladderen makkelijker wordt op je eigen pad.

Ikzelf kan dingen die veranderen makkelijker loslaten dan mensen en relaties die veranderen. Maar ook daarin ben ik meer tot het besef gekomen dat het ook heel mooi kan zijn. Al klinkt het misschien gek. Maar ik geloof dat mensen op je pad komen om een reden; sommige blijven, anderen zijn maar tijdelijk in je leven. Van elke relatie met familie, kennissen en vrienden heb ik iets kunnen leren wat ik weer kan meenemen. Ik heb mooie en minder mooie herinneringen die ik kan koesteren of die ik kan zien als iets waar ik een boodschap uit haal. Misschien kan ik er later wel iemand door helpen en dus mijn kracht uit kan halen in plaats van mij daardoor een slachtoffer te blijven voelen ook al ben je dat wel.

Ik geloof echt dat je het leven niet altijd te zwaar moet oppakken; ook dat is een keuze

Vroeger vond ik verandering lastig, maar nu begin ik het best leuk te vinden. Of je het wil of niet, veranderingen horen bij het leven, dus kan je er maar beter van genieten en het leuke ervan gaan inzien. Elk nadeel heeft wel een voordeel; ook al zie je het niet meteen. En dat moet je niet te zwart-wit zien. Kijk, als je iets heel erg is overkomen; je verliest iemand of je hebt iets traumatisch meegemaakt, dan is dat vreselijk en dat had je liever niet mee willen maken. Daar ben ik helemaal mee eens. Maar je kan je blijven verzetten tegen het feit dat dingen nu anders zijn en jaren lang stil blijven staan en het oude vertrouwen niet los willen laten of je kan er iets mee doen het omzetten in iets wat nu in deze situatie bij je past.

Ik kwam laatst een mooie boodschap tegen die ik met jullie wil delen.

“Verandering begint bij het veranderen van jouw gedachten.

Dat is het enige waar je controle over hebt, de rest zal volgen.”

Bron: @JijAlsBron

Ik hoop dat dit blog je een beetje aan het denken heeft gezet net zoals ik dat ook zelf nog steeds doe. Veranderen is niet slecht; het is maar net hoe je ermee omgaat en hoe je er naar kijkt.

Geniet van je leven, inspireer, geef en ontvang en je zal zien hoe mooi beweging in jou en in jouw omgeving kan zijn.

Liefs Debbie