MaarOokIk blogs

Foto bij het blog

Ben jij een onzekere vrouw of heb je een laag zelfbeeld? Dan is dit een blog voor jou!

20:57 uur @ 13-01-2019 - directe link

Misschien heb jij wel helemaal niet in de gaten dat jij ook één van de vrouwen bent, waar je nu over gaat lezen. Dit omdat je niet beter weet dan dat die gevoelens, keuzes en onzekerheden bij je horen. Óf dat veranderen voor jou iets onmogelijks lijkt. Dan nog helemaal niet gesproken over die doodenge stappen die je dan moet gaan maken, die je tot nu toe prima kon vermijden. Sterker nog, je wordt steeds beter in het vermijden van deze gevoelens.

Ik was 7 jaar geleden ook de vrouw waar ik nu over schrijf

Zeven jaar geleden was ik een ster in het verbergen van mijn laag zelfbeeld. Ik was niet verlegen en deed best wel dingen die mensen om mij heen niet zouden durven. Zo nu en dan kreeg ik van mensen te horen: “Wauw dat jij dat durft!”.

Mijn wieg stond in Zwolle. Veertien jaar geleden besloot ik de liefde achteraan te gaan en ben ik op mijn achttiende gaan wonen in de grote stad: Amsterdam. Ik kwam daar aan en had helemaal niets; alleen een grote weekendtas met spullen. En toen dacht ik: ”En nu een huisje!”. Alleen bleek dat bij aankomst niet door te gaan. Tja, daar stond ik dan. Ik moest toch echt wat anders hebben of ik moest teruggaan naar Zwolle.

Als snel vond ik een baan en ben bij een vriendin gaan wonen. Jaren heb ik moeten hoppen tussen verschillende huizen van kennissen en vrienden. Want ja, een huis krijg je niet zomaar. Terug naar Zwolle was geen optie voor mij, dus ik maakte het er maar het beste van.

Na drie en half jaar had ik eindelijk een huisje samen met mijn vriend. Van binnen was ik heel onzeker en ik had geen hoge pet van mezelf op. Achter de schermen leunde ik heel erg op mijn vriend. Ook moest ik erg wennen aan de openheid van Amsterdammers, maar tegelijkertijd voelde het wel als thuis. Mijn vriend (nu mijn man) wist dat ik mijzelf niet op waarde inschatte. Bij hem was ik echt mijzelf en deelde ik mijn gedachtes wel hardop. Hij hielp mij en gaf veel complimenten, maar helaas kwam dat niet bij mij binnen. Ik begreep ook niet wat hij in mij zag en vond het een wonder dat hij bij me bleef. Ik probeerde hem van mij af te duwen, maar hij bleef en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.

Ik vond mezelf niks waard

Ik had een enorm laag zelfbeeld en vond mezelf niets waard. Ik vond dat ik niets kon en haalde mezelf steeds naar beneden. Ook vond ik mezelf nutteloos. Zo uitte zich dat bij mij. Bij jou uit zich dat misschien op een heel andere manier.

Een laag zelfbeeld is iets wat kan ontstaan door jouw omgeving, door trauma’s en verschillende andere oorzaken. Je bent alleen zelf in die waarheid gaan geloven. Waarschijnlijk zijn deze veroorzakers al lang uit je leven. Zo niet? Zorg dan dat deze mensen (of situaties) niet nog langer in jouw leven zijn of probeer een gesprek aan te gaan over wat dit met jou doet of neem wat meer afstand van deze personen. Doe dit zodat ze jouw zelfbeeld niet nog langer kunnen beïnvloeden. Omring je met mensen die wel zien hoe mooi, leuk en talentvol je bent. Dat ben je waard.

Je blijft in die negatieve cirkel hangen

Mijn ervaring is, dat je negatieve dingen aantrekt als je zo laag over jezelf denkt. Allereerst ben je professionele zinnen-ombouwer geworden. Dus als iemand bijvoorbeeld zegt: “Wat zie jij er goed uit!”, dan maak jij ervan in je hoofd: “Hij bedoelt vast dat ik dik ben geworden.”, of als mensen zeggen: “Weet je zeker dat je dan kan afspreken?”, dan denk jij: “Zie je nou wel, hij of zij wil niet met mij afspreken!”. Dus je bekijkt ook alles met een andere blik, met het gevolg dat je ook het leven anders gaat waarnemen en heel veel verkeerde aannames gaat doen.

Ik was er klaar mee, weg met dat negatieve zelfbeeld!

Toen ik vijfentwintig werd en al twee jaar moeder was, nam ik het besluit dat mijn laag zelfbeeld niet gezond was. Ik wilde niet dat mijn dochter ook zo over haarzelf ging denken. Hoe goed ik het ook voor haar verborgen hield, ik ben haar moeder en daarmee ook haar voorbeeld. Dus ja, ze krijgt er wat van mee. Vanaf die tijd ben ik aan mijzelf gaan werken. Het heeft zich ook in jaren opgebouwd, dus dat lage zelfbeeld is ook niet zomaar omgezet naar een gezond en reëel beeld van jezelf. Maar waar een wil is een weg! Soms duurt het lang, soms duurt het wat korter, maar onthoud: er is licht aan het einde van jou donkere negatieve tunnel. Pak die kans! Ik pak jouw hand!

Herken je jezelf in mijn verhaal?

Herken je jezelf in mijn verhaal? Gun jezelf dan dit cadeau, want echt, je gaat zoveel gelukkiger worden en veel meer genieten van het leven en dingen doen die je heel graag wil. Stralen, bijzondere mensen ontmoeten en misschien wel je grote liefde ontmoeten (als je dat nog niet gedaan hebt). En niet vergeten: de mooiste ontmoeting is met jezelf, wauw, wat een mooi persoon zal dat zijn, ik zie haar al! Nu jij nog.

Durf jij mijn hand te pakken?

Ik zie nog zoveel vrouwen om mij heen, jong en oud. In hun ogen zie ik mijn oude zelf en alle strubbelingen die dat met zich meebrengt. Ik gun je zo erg de wereldbeleving uit de ogen van iemand die zichzelf wel met waarde ziet! Je bent het waard, iedereen is het waard.

Laten we samen aan de slag gaan. Ik begrijp je angsten, je twijfels en je redenen om het niet te doen. Ik weet hoe het voelt om gevangen te zitten in een negatief zelfbeeld. En ik weet nu ook dat het een keuze is. Ga aan het roer staan van jouw eigen leven en pak mijn hand. Ik weet zeker dat je daar geen spijt van krijgt.

Veel liefs Debbie Pouwels